Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:




Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

”Verksamheten berättar” om Bokelundaskolan och förskolorna Solrosen och Vitsippan, alla belägna i Skånes Fagerhult!

Kommundirektören besöker alla kommunens skolor och förskolor och får chans att höra och se om allt positivt som de har att erbjuda. Följ med!

Bokelundaskolan

Matsal fotograferad uppifrån balkong men ett boklöv målat på golvet. Gruppbild på deltagarna vid besöket.

Bokelundaskolans vackra matsal har stora fönster och högt i tak och det karakteristiska boklövet målat i golvet. På Bokelundaskolan träffas Linda Sandberg, verksamhetsutvecklare, Katarina Fernbrant, lärare och Ardiana Demjaha, kommundirektör.

På Bokelundaskolan möts vi upp av läraren Katarina Fernbrant. Hon har arbetat på skolan i 22 år och hon beskriver en skola som genomgått stora förändringar på gott och ont. Idag är det en F-6 skola men det har tidigare också rymt årskurs 7-9. En konsekvens av detta idag är att det finns gott om lokaler för skolans elever.

Tre personer går ner för en svängd trappa med grönt räcke. Lektionssal utrustad med dragskåp, för laborationer.

Vi besöker skolan under förmiddagen. Här pågår undervisning för skolans ca 100 elever och det råder studiero. Vi imponeras av de välvårdade och rymliga lokalerna. Utöver de vanliga klassrummen finns det musiksal, NO-sal, sal för hemkunskap, slöjdsalar, grupprum och ett väldigt vackert bibliotek.

Läraren beskriver Bokelundaskolan som en omhändertagande och relationsbaserad skola. Skolan är familjär och personal och elever känner varandra väl. Eleverna känner sig trygga och de kan vända sig till vilken vuxen som helst. Skolan bedriver ett aktivt arbete mot ogiltig frånvaro vilket har ökat elevernas närvaro.

Färgglada soffor, matta och gardiner på fritidsgården. Hemsydda mjukisdjur i fönsterkarm med björkar utanför fönstret.

Bokelundaskolan har skogen inpå knuten. Här blir det naturligt att gå ut i skogen och ha NO-undervisning, matematik och skapande verksamhet. Skogen erbjuder naturliga miljöer för friluftsdagar och fritidsverksamhet. Skolgården är stor och erbjuder mycket rörelse. Här finns en fotbollsplan, klätterställningar och gungor, en amfiteater och stora gräsytor. Här finns det plats för alla!

Förskolorna Solrosen och Vitsippan

Två personer i förgrunden utanför en tegelbyggnad. Tavla som visar måltidspedagogik kopplat till årets månader.

På förskolorna Solrosen och Vitsippan möter vi stolta engagerade förskollärare. Vi slås av den fantastiska utemiljön på Solrosen. En del av gården är skogsmiljö, det finns olika lekplatser på gården och utanför grinden finns ett parkområde som även den har en lekplats.

Brun figur i papier-mache, med stora ögon, sitter i en öppen spis. Vattenleksaker hänger från band i taket framför en vägg målad med vattenlandskap.
Fönster in till förskolan pryds av målning av träd i höstens färger och fallande löv. På en röd platta sitter knappar, sladdar, snören, tofsar och snurror.

Pedagogerna pratar varmt om barnen i deras verksamhet. ”Barnen är anledningen till att vi är här!” Förskolorna har stort fokus på den pedagogiska verksamheten. Förskollärarna berättar om veckans olika aktiviteter med rörelsepass, måltidspedagogik, naturvetenskap, matematik, språk och samspel. För att hinna med allt utgår de från en tydlig struktur och ansvarsfördelning i arbetslagen.

Entré i tegel med trappa som pryds av utklippta gröna löv och bokstäver som bildar ordet "Välkommen". Gruppbild på deltagarna vid besöket.

På Vitsippans förskolan träffas Linda Sandberg, verksamhetsutvecklare, Ingrid Ivarsson, förskollärare och Ardiana Demjaha, kommundirektör.

När vi besöker Vitsippan strilar regnet ner och barnen tar tillfället i akt och leka i vattenpölar och leda vattnet nerför backen genom löv och pinnar på den sluttande gårdsplanen. Lärmiljöerna på Solrosen och Vitsippan är i ständig utveckling och förändring. Det är ett naturligt arbetssätt för pedagogerna då de dels följer barnens intressen, dels bygger upp miljöer utifrån den planerade undervisningen. 

Bilder på projekt inom historien "Resan till pannkakslandet". Fotografier på lekmiljöer på förskolan och under varje foto fyra rutor där barn ska placera en bild på sig själv.

På tavlan "Vilka miljöer är öppna?" fäster barnen en bild på sig själv i den miljö hen vill leka för tillfället. Genom att barnen väljer lekmiljö istället för vänner blandas barngruppen och nya band knyts. Det medvetna valet av miljö ger barnen lugn att stanna på den valda platsen istället för att ständigt byta mellan olika miljöer.

I utvecklingen av lärmiljöerna tar pedagogerna del av aktuell forskning. Arbetet med lärmiljön i förskolan väckte intresse hos pedagogerna på skolans fritidshem. Ett pedagogiskt utbyte mellan förskola och fritidshem inleddes. Ett bra exempel på drivna pedagoger som ökar kvaliteten i undervisningen i våra förskolor och skolor!

Vy av rum med stora fönster och trämöbler, soffa, små stolar och litet bord avskilda med skärmar i trä. Vägg med fotografier och texten "Dokumentationsvägg".

Miljöerna erbjuder flera möjligheter att möta skriftspråket och att bygga och konstruera med olika material och tekniker. Här är en tydlig tanke med att skapa olika rum i rummet.

Mer information om var skolan och förskolorna finns och hur du kommer i kontakt med dem hittar du här:

Bokelundaskolan

Solrosens förskola

Vitsippans förskola

Verksamhetsbesöken ingår i kommunens utvecklingsarbete

Utifrån kommunens utvecklingsprojekt ”Service och bemötande” träffar kommundirektör Ardiana Demjaha våra medarbetare på plats i verksamheterna. Under besöken genomför Ardiana ingående samtal med personal på plats.

Här tar vi tillfället att berätta om allt det fina arbete som görs inom Örkelljunga kommuns verksamheter. Läs gärna reportagen från våra tidigare besök på: 

Förskolorna Trollbacken, Skogsgläntan och Kotten

Ekets skola

Kungsskolan

Högkullens förskola

Skogsbrynets förskola och von Reisers skola

Utbildningscentrum

Beringskolan och anpassad grundskola

Vi är snart tillbaka och berättar om flera förskolor och om kostenheten! Håll utkik!