Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Reception:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Kommunjägare

En kommunjägare har ansvar för att ta hand om skadade djur på kommunens mark. Det kan vara vilda djur som tar sig in på detaljplanelagt område och skadar sig eller som av någon anledning redan är skadade när de tar sig in på kommunens mark. Ska insatser ske på annan mark måste kommunjägaren ha varje markägares tillstånd.

Alla kommunjägare som är under arbete bär en kommunjägarväst och har en skylt på bilen som säger Kommunjägare. De arbetar ofta tidigt på morgonen så att så lite folk som möjligt ska vara ute.

Kommunjägaren hjälper inte till vid viltolyckor

Kolliderar du med vilt är det 112 du ska ringa, för mer information om viltolycka besök www.viltolycka.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Möss och råttor, myror och getingar ses inte som skadedjur i vår bemärkelse utan hanteras av Anticimex.

Så förhindrar du skadedjur

När fjärrvärme började dras in i husen blev det många tomma och oanvända skorstenar runt om i kommunen. Sotarna tillhandahåller ett galler som passar i alla skorsstenspipor. På det sättet undviker du att erbjuda kajor häcknings- och boplatser bland husen. Det är en väldigt effektiv metod som fastighetsägare kan använda sig av.

Låt bli att mata djuren, vill man mata småfåglarna går det bra att göra en bur av till exempel kompostgaller så kommer småfåglarna in men inte kajorna.

Tänk på att matar du rådjur på vintern kommer de och äter dina blommor på sommaren. Det är nämligen samma djur som kommer och det går inte att göra något åt det mer än att skrämma iväg dem. På alla djur som inte står benämnda som skadedjur i Jaktförordningen bilaga 4 gäller allmän jakttid. Det går aldrig att få skyddsjakt på dessa, rådjur är ett sådant djur.

För att slippa älg och vildsvin i trädgården är det bra att plocka bort fallfrukt.

Hur får jag tag på en kommunjägare?

För att få tag i en kommunjägare gör du en felanmälan Länk till annan webbplats.. I felanmälan beskriver du ditt ärende och vilken adress det gäller.

Du kan också ringa till oss på telefon 0435-550 00, måndag-fredag 08.00 – 15.00.