Måndag -torsdag 8-12, 13-16

Fastställande av faderskap och föräldraskap

I de fall där en man och en kvinna får barn och är gifta, kommer mannen i äktenskapet att räknas som barnets far (så kallad faderskapspresumtion).

Om det däremot inte är ett gift par, är det socialnämndens uppgift att försöka fastställa faderskapet genom en faderskapsbekräftelse. Detta görs enligt följande:

• Är personerna som fått barn sammanboende kontaktas nedanstående handläggare i kontaktrutan nedan.

Det är viktigt för barnet att faderskapet blir klart så snart som möjligt. Det handlar om arvsrätt samt om frågor om vårdnad och försörjning. Det finns möjlighet att skriva på faderskaps­bekräftelsen innan barnet föds. Kontakta i så fall ansvarig för faderskapsärenden en till två månader före förlossningen för att boka en tid.

Ibland är det oklart vem som är barnets far. Socialnämnden måste då utreda. Ibland behöver DNA-test tas. Testet görs i Helsingborg med ett enkelt munskrap.

I de fall där två kvinnor skaffar barn tas kontakt med Helsingborgs stad, som handlägger dessa ärenden åt Örkelljunga kommun.