Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:

Måndag -torsdag 8-12, 13-16


Fredag 8-12, 13-15

Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Vanliga frågor och svar

Vad händer med skrotbilar eller bilar som står i vägen?
Ägaren får en lapp där det står att de har tre dagar på sig att ta bort den och gör dom inte det så körs bilen till en uppställningsplats (skrotfirma). Har det gått en tid efter det och ägaren inte hör av sig så riskerar bilen att skrotas.

Bilar kör fort utanför mitt hus, kan ni sätta upp farthinder?
Får vi in en felanmälan och upplever att hastigheten är hög gör vi en hastighetsmätning och utefter den beslutar vi om eventuell åtgärd.

Hur mycket snö ska det komma innan ni börjar att ploga?
Det beror på vilken typ av gata och vilka temperaturförhållande det är. Gång-och cykelvägar, genomfartsleder, förskolor och skolgårdar plogar vi när det ligger ungefär fem centimeter snö. Villaområden kräver lite mer snö innan vi plogar dessa gator.

Hur prioriterar ni vinterväghållningen?
Vi plogar först gång och cykelvägar, genomfartsleder, skolgårdar och förskolor. Därefter arbetar vi oss ut från centrum genom villaområdena.

Mer information om kommunens vinterväghållning.

Hur plogar ni? 
Vi delar gatan på mitten och fördelar snö på båda sidor av gatan just för att få den totala trafiksäkerheten för allmänheten tillgodosedd inom kortast möjligast tid.

När ni plogar gatorna så blir där en snövall in på uppfarten till min fastighet. Vem ska ta bort den?
Det ska fastighetsägaren göra.

När börjar ni sopa gatorna på våren?
Så fort vi känner att våren är över och när vi inte ska ut och grusa mer. Vanligtvis brukar det bli runt den 20 Mars och målsättningen då är att vara färdiga med det till den 30 April.

Var börjar ni att sopa?
Vi börjar med genomfartsleder och centrum i Örkelljunga tätort. Därefter försöker vi att  varierar om vi börjar i Skånes Fagerhult, Åsljunga eller Eket. Vi brukar avsluta med villagatorna i Örkelljunga.

 Trafikverkets ansvarsområde
Områden och vägar som är inom Trafikverkets ansvarsområde angående felanmälan kan du göra via telefon dygnet runt på telefon: 0771-921 921