Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

”Verksamheten berättar” om gata/park

Kommundirektören fortsätter besöka verksamheterna i kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen och den här dagen träffar vi gata/park. Vi ses utomhus av naturliga skäl, eftersom hela kommunens grönytor och gator är gata/parkenhetens stora arbetsfält.

Det är förmiddag och vinden biter fortfarande lite i näsan fastän solen tittar fram. Vi träffar Bengt Ove Nilsson och Matilda Gureviciute som arbetar vid en av planteringarna nere vid Bantorget i Örkelljunga.

Liten traktor med en person vid ratten. Tre personer står vid motorhuven.

I slänten upp mot terrassen klättrar en nyanlagd rabatt. Där kommer det snart blomma i röda toner, efter årets planteringstema kärlek och fjärilar. Vid slänten träffas Lisa Møller, bibliotekarie/kommunikatör, Matilda Gureviciute, parkarbetare, Bengt Ove Nilsson, parkarbetare och en mycket nöjd Ardiana Demjaha, kommundirektör, som fick provsitta i traktorn.

Stort arbetsområde och bred kompetens

Det mesta vi ser runt omkring oss har gata/park varit med och ordnat; färgsprakande blomsteruppsättningar och underhållna planteringar, beskurna träd, parkbänkar, belysning, offentliga toaletter och rena gator. Medarbetarna på gata/park har ett brett arbetsområde som utförs från norr till söder i hela kommunen. Matilda och Bengt Ove ger fler exempel på uppdrag de utför tillsammans med kollegorna under året.

- Vi ser bland annat till att badplatserna är fina, tar vattenprover i sjöarna, klipper gräset på alla offentliga ytor, hänger upp julbelysning, skottar snö, underhåller vandringsleder, sanerar klotter, sköter idrottsanläggningarna, sätter upp skyltar och ser till att lekplatserna är säkra och trygga. Dessutom sköter vi alla utomhusytor på kommunens äldreboenden, skolor och förskolor.

Traktor med grävskopa lastad med påskris. Grävmaskin och en nygrävd jordplätt där det planteras vårlökar.

Medarbetarna på gata/parkenheten kör många olika maskiner, stora som små. Här ser vi när årets påskris kördes fram och vårlökarna planterades.

Det är ett gediget arbetsfält med omfattande uppgifter som sköts av verksamhetens 13 medarbetare. Det kräver stor och bred kompetens i arbetsgruppen. Matilda är trädgårdsingenjör och Bengt Ove är park- och anläggningsarbetare, men de jobbar mycket med annat också.

- Ingen dag är den andra lik och det gäller att vara flexibel och handla snabbt om vädret slår om. Vi hjälps åt allihop, vi är ett bra gäng som samarbetar och kompletterar varandra, berättar Matilda.

Gruppbild på hela personalgruppen klädda i arbetskläder.

Hela gata/parkenheten samlades för att träffa kommundirektören en solig morgon: Jakob Jönsson, Jörgen Bengtsson, Magnus Berg, Egle Gudauskiene, Björn Broo, Siv Brink, Fredrik Jönsson, Matilda Gureviciute, Mikael Karlsson, Ardiana Demjaha, Pär Ola Berggren, Mari Lindsjö, Alexander Åkerberg och Bengt Ove Nilsson.

Ute i alla väder

Både Bengt Ove och Matilda är väl påklädda i sina fordrade, fluorescerande arbetskläder. Vädret har stor påverkan på vad som behöver göras en vanlig arbetsdag och medarbetarna jobbar ute sommar som vinter, vid höststormar, snöoväder, översvämningar och torka.

- Vädret kan skifta från dag till dag, men vi jobbar ju alltid ute och måste vara beredda oavsett vilket väder som visar sig. Det är bara att klä sig rätt, säger Bengt Ove.
Sommarplantering med aprikosfärgade blommor och stora mörkgröna blad. En trappa förses med vita varningslinjer.

Tryggt och hållbart

När gata/park planerar en fysisk miljö tänker de både på helheten och på detaljerna. Det estetiska är viktigt, men andra faktorer spelar också in. Noggrant väljer de belysning och planteringar så att det också ska kännas tryggt och säkert på de allmänna ytorna.

- Det finns en bakomliggande tanke med det mesta vi gör, förklarar Matilda. Våra planteringar har vi förberett under en längre tid. Ofta har vi ett tema vi arbetar efter för att det ska finnas en röd tråd i det kommuninvånarna ser omkring sig. Vi jobbar också hållbart, med mångfald och ekologi och återanvänder odlingar från en säsong till en annan. Vi vill att det ska vara fint och fungera, både nu och på längre sikt.
Träd belysta med rosa lampor på alla grenar. Julgran med julgransbelysning och julklappar i en snötäckt stadsmiljö.

Kommunens ansikte utåt

När Matilda och Bengt Ove är ute och jobbar träffar de många människor. Tillsammans med kollegorna rör de sig över hela kommunen och i de gula arbetskläderna syns de tydligt. Många stannar gärna till och vill prata.

- Ofta får vi beröm av folk som är glada för det vi gör. Det kommer också spontana önskemål och tips på förbättringar i kommunen. Och ibland vill människor bara ha någon som lyssnar, det är vi visst också bra på, säger Matilda med ett leende.

Två personer i arbetskläder lukar och räfsar i en rabatt. Välvårdad rondell i Örkelljunga centrum.

Alexander Åkerberg och Matilda Gureviciute är några av kommunens ansikten utåt när de möter invånare och besökare ute på våra gator och torg. Våra vackra utemiljöer är även de "ansikten utåt" som representerar hela Örkelljunga kommun.

Plötsligt börjar det överraskande nog virvla snö i luften. Vårvärmen övergår raskt i bitande kyla, men för de två medarbetarna på gata/park är det inget bekymmer. De drar på sig sina mössor igen, knäpper jackorna och fortsätter göra fint så att kommunens invånare och besökare ska trivas.

Mycket av det som gata/parkenheten arbetar med initieras tack vare invånarnas uppmärksamma blickar på vad som kan behöva åtgärdas i våra utemiljöer. Vill du rapportera om något som är fel så använd e-tjänsten Felanmälan Länk till annan webbplats..

Här på vår webbplats finns mer Information om vår året runt skötsel.

Verksamhetsbesöken ingår i kommunens utvecklingsarbete

Utifrån kommunens utvecklingsprojekt ”Service och bemötande” träffar kommundirektör Ardiana Demjaha våra medarbetare på plats i verksamheterna. Under besöken genomför Ardiana ingående samtal med personal på plats.

Här tar vi tillfället att berätta om allt det fina arbete som görs inom Örkelljunga kommuns verksamheter. Läs gärna reportagen från vårens tidigare besök:

Biblioteket

Kulturskolan

Vi är snart tillbaka med reportaget från när kommundirektören besökte lokalvårdsenheten – håll utkik efter "Verksamheten berättar"!