Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Reception:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

”Verksamheten berättar” om biblioteket

Under våren fortsätter Verksamheten berättar och turen har nu kommit till Kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen! Kommundirektören har träffat två bibliotekarier på biblioteket som berättar om positiva inslag i verksamheten.

Fyra personer på en liten scen, sittande, med bokhyllor i bakgrunden.

På folkbiblioteket träffas Therese Gustafson, bibliotekarie, Ardiana Demjaha, kommundirektör, Ruby Videla, bibliotekarie och Lisa Møller, bibliotekarie/kommunikatiör

I Örkelljunga centrum ligger kommunens folkbibliotek sedan 40 år tillbaka i en gul tegelbyggnad från 1980-talet. Kulturhuset ryms i husets övre del och fungerar både som bibliotek, konsthall och turistinformation.  Bibliotekets lokal är ljus och öppen med låga bokhyllor och många trevliga läshörnor för besökarna. Här finns olika avdelningar för den som vill läsa dagens tidning, studera, låna en dator, spela brädspel, pyssla, läsa eller kanske bara ta det lugnt. 

Röd stuga med vita knutar inne i ett rum med böcker och stolar runtomkring.

Mitt bland de färgglada bokhyllorna på barnavdelningen står en rödmålad stuga med vita knutar och små spröjsade fönster.

Läsfrämjande för barn och unga

Ett av bibliotekens uppdrag är att främja barn och ungas språkutveckling och öka intresset för läsning. Därför finns det böcker på alla nivåer och på olika språk. Ruby Videla är barnbibliotekarie på Örkelljunga bibliotek. Hon berättar att biblioteket jobbar aktivt med läsfrämjande aktiviteter från det att barnen är små:

-Bokstart är ett nationellt projekt som vi deltar i för att uppmuntra fler föräldrar att läsa för sina barn. Med stöd från Kulturrådet delar vi ut ”bokstartskassar” med litteratur och bokläsartips till alla nyblivna föräldrar i kommunen. När barnen är lite äldre och går i förskoleklass blir de inbjudna till boklek, där de på ett lekfullt sätt får lära sig mer om vad man kan göra på ett bibliotek. Tanken är att introducera biblioteket för barnen så att de känner sig välkomna att komma tillbaka.

Barnböcker tillsammans med en tygkasse. Liggmöbel med röd madrass och mönstrade kuddar, bokhyllor i bakgrunden.

I bokstartpåsen finns både böcker och den uppskattade katten Tellus.

När barnen kommer upp i skolåldern får de naturlig närhet till bibliotek via sitt skolbibliotek, men många väljer att även komma till folkbiblioteket på sin fritid.

-Det finns två läsklubbar som regelbundet träffas på biblioteket efter skoltid. När läsklubbarna samlas bjuder vi på fika och presenterar nya böcker, men främst är det de unga som får diskutera och tipsa varandra om böcker de har läst, berättar Ruby Videla.

Kulturevenemang och lokalhistoria från bibliotekets scen

Mitt i biblioteksrummet finns en liten scen och bokhyllor på hjul som kan rullas bort för att ge plats åt stolsrader och publik. Scenen används flitigt då biblioteket arrangerar kulturevenemang för alla åldrar och olika målgrupper under året. När biblioteket exempelvis hade författarbesök i april stod Eva Robild på scen och pratade om perenner för en trädgårdsintresserad publik, häromveckan gästades biblioteket av kulturskolans elever och snart kommer två bandmedlemmar från Bob Hund till biblioteket för att berätta om musiklivet och deras nyutgivna bok.

Ett annat populärt inslag bland bibliotekets arrangemang är lokalhistoriska bildvisningar, där delar av Örkelljunga kommuns fotosamling visas fram för fullsatt salong. Ruby Videla berättar att Örkelljungas fotosamling är en guldgruva för dem med lokalhistoriskt intresse:

-Örkelljungas fotosamling är egentligen både ett fysiskt och ett digitalt bildarkiv. De fysiska fotografierna finns sedan 1980-talet i bibliotekets magasin, men för att göra bilderna tillgängliga för allmänheten scannar vår arkivassistent in dem och publicerar bilderna i ett digitalt öppet arkiv till stort intresse för alla med historiska rötter i Örkelljunga. Det digitala arkivet växer för varje dag och består idag av cirka 14.000 bilder!
Bild från webbsidan "Örkelljunga fotosamling" med ett gammalt fotografi i svartvitt, med naturmotiv.

I Örkelljunga fotosamling finns bilder från 1890-talet och framåt. Klicka på bilden om du vill öppna fotosamlingen.

Biblioteksbilen – ett rullande bibliotek

Kommunen är stor till ytan och det är inte alla som har närhet till biblioteket i Örkelljungas centrum. Sedan tre år tillbaka finns det därför en biblioteksbil som flera gånger i veckan kör ut i hela kommunen.

Minibuss med öppna bakdörrar. Innanför dörrarna syns bokyllor.

I biblioteksbilen finns böcker till både barn, unga och vuxna.

-Med bilen kan vi både köra ut till dem som inte själva kan ta sig till biblioteket och dessutom har vi en fast turlista och kör regelbundet ut till åtta olika platser i kommunen, berättar bibliotekarie Therese Gustafson.

Och bilen är som ett minibibliotek på fyra hjul.

- Här lånar och återlämnar du precis som på biblioteket i Örkelljunga. Trots att bilen inte är så stor rymmer den böcker till både barn, unga och vuxna, filmer, spel och tidskrifter. Många reserverar böcker på bibliotekets hemsida och får sedan levererat böckerna vid en av hållplatserna.

Till hösten planeras en utveckling av biblioteksbilen så att alla förskolor i kommunen får regelbundna besök. Dessutom utökas turlistan med ytterligare hållplatser efter nya önskemål från kommuninvånarna.

Mer information om turlistan, bibliotekets öppettider och kontaktuppgifter hittar du på sidan Bibliotek.

Verksamhetsbesöken ingår i kommunens utvecklingsarbete

Utifrån kommunens utvecklingsprojekt ”Service och bemötande” träffar kommundirektör Ardiana Demjaha våra medarbetare på plats i verksamheterna. Under besöken genomför Ardiana ingående samtal med personal på plats. Här tar vi tillfället att berätta om allt det fina arbete som görs inom Örkelljunga kommuns verksamheter.

Nästa vecka besöker kommundirektören kulturskolan – håll utkik efter ett nytt reportage från verksamheten berättar!