Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Reception:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Skolval

När ditt barn ska börja i förskoleklass ska du som förälder välja vilken grundskola du tycker passar bäst för ditt barn. Barnet blir inte automatiskt placerat på den närmaste skolan utan alla ska först göra ett val. Alla familjers önskemål behandlas sedan enligt våra urvalsregler, för att så många familjer som möjligt ska få sitt förstahandsval.

Skolval F-klass

Urvalsregler

Om det skulle bli fullt på en skola gör vi ett urval enligt urvalsreglerna, i den här ordningen:

1. Särskilda skäl
Elever som är i behov av särskilt stöd Länk till annan webbplats. som har särskilda skäl att placeras på just den skolan.

2. Syskonförtur
Gäller under förutsättning att det barn som ansöker har ett syskon med placering i årskurs F-3 på den aktuella skolan det läsår ansökan gäller och att vårdnadshavarna aktivt önskat plats på den aktuella skolan. Är antalet barn med syskonförtur större än antalet tillgängliga platser så görs en prioritering bland dessa barn utifrån principen om relativ närhet.

3. Relativa närhetsprincipen
Elever som bor nära skolan placeras före elever som bor längre bort.

Så här fungerar relativa närhetsprincipen:

Elev 1 och Elev 2 vill båda gå i Storskolan.
Det är den skola som ligger närmast för båda barnen.
Storskolan har bara en plats kvar. Vem får platsen?

För att bestämma vem som får gå på Storskolan behöver vi veta vilka andra skolor som finns i närheten. Lillskolan är den skola som ligger närmst efter Storskolan. Elev 1 har ganska nära till Lillskolan medan Elev 2 får betydligt längre resväg. (Vi mäter gång- eller cykelväg till skolan, inte fågelvägen.)

För att båda barnen ska ha relativt nära till sina skolor får Elev 2 plats på Storskolan och Elev 1 på Lillskolan.

Närhetsprincipen

Skolskjuts

Bor ni långt ifrån skolan kan ditt barn ha rätt till skolskjuts. För barn i förskoleklass gäller att hemmet ska ligga mer än 2,0 km från skolan, för att barnet ska få skolskjuts.

Boende i Tockarp, Åsljunga, Skånes Fagerhult eller Eket
För er som bor i Tockarp, Åsljunga, Skånes Fagerhult eller Eket ordnas skolskjuts om barnet placeras på den kommunala skola som ni tillhör (barn som placeras på fristående skola prövas individuellt).

Boende i Örkelljunga
Inom Örkelljunga placeras alla barn som har rätt till skolskjuts (baserat på avstånd) på Beringskolan. Om ni aktivt valt Mårdenskolan mister ni er rätt till skolskjuts. Barn som har rätt till skolskjuts till skola i tätorten har därmed förtur till Beringskolan. Barnets rätt till skolskjuts gäller INTE om ni väljer någon av skolorna utanför tätorten.

Rätten till skolskjuts regleras i Skollagen 10 kap. 32 § Länk till annan webbplats.

För mer utförlig info, gå till avsnittet Skolskjuts.