Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Vistelsetider

Förskole- och fritidshemsverksamhet tillhandahålls i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrars arbete, studier eller barnets eget behov inom ramtiden kl. 06.15-18.30.
I hushåll med endast en vårdnadshavare är vårdnadshavarens arbetstid gällande för vistelsetiden på förskolan/fritidshemmet, oavsett partnerns arbetstider. Särskilda vistelsetider gäller för barn som har plats i Allmän förskola, det kan du läsa mer om i avsnittet Allmän förskola.

Barnets schema anges i vår skolportal Infomentor, länk finns under "E-tjänster och blanketter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.".

Föräldraledighet och arbetssökande

Vid föräldraledighet eller när förälder är arbetssökande är barn välkomna till förskolan 15 timmar per vecka. Rätten till barnomsorg under de 10 dagarna vid barns (syskons) födelse gäller endast för barn som har plats i Allmän förskola.
Utökad vistelsetid beviljas för arbetssökande aktiviteter såsom exempelvis anställningsintervjuer, under förutsättning att barnet har en ordinarie förskoleplats (ej vid plats i Allmän förskola). På fritidshemmet får barnen vara kvar 1 månad efter inträffad arbetslöshet.

Föräldrars semester eller annan ledighet

Barnomsorg erbjuds inte under föräldrars semester eller annan ledighet, om inte särskilda skäl finns. Barn som har plats i Allmän förskola har dock rätt till sin plats, enligt gällande riktlinjer, även under förälders semester eller annan ledighet.

Föräldrars sjukdom, sjukskrivning och vård av barn

Barn som har en ordinarie förskoleplats får, när förälder är sjuk eller hemma för vård av annat barn, vistas i förskolan alla dagar de är schemalagda men endast på de tider som gäller för 15-timmarsbarn på respektive förskola.
Barn som har plats i Allmän förskola följer sitt fasta schema.
Barn som har plats i fritidshem har inte rätt att närvara när förälder är sjuk eller hemma för vård av annat barn. Vid sjukskrivning längre än 2 månader skall platsen sägas upp (avgift debiteras tills uppsägning inkommit).
Undantag från ovanstående görs endast efter överenskommelse med förskolans rektor. Observera att läkarintyg kan krävas.

Stängning av förskolor och fritidshem

För att tillgodose personalens behov av kompetensutveckling hålls förskolor och fritidshem stängda under sex dagar per år.

Vistelsetider obekväm tid

På förskolan Valthornet erbjuder vi barnomsorg på obekväm tid. Barn som ej börjat grundskola kan placeras i ordinarie förskola dagtid och även ha plats på obekväma tider, under förutsättning att de placerats på den förskola som har öppet på obekväm tid. Barn i grundskola kommer till verksamheten när deras ordinarie fritidshem stänger.

Öppettider på Valthornets verksamhet för barnomsorg på obekväm tid:

Måndag

05.00-07.00

Måndag kväll - fredag morgon

17.00-07.00

Fredag

stänger 18.30

Lördag

06.00-23.00

Söndag

06.00-23.00

Barn kan lämnas tidigast 05.00 (tis-fre) och hämtas senast 22.00 (fredag 18.30).

Schema ska lämnas in för det behov av omsorg på obekväm arbetstid som familjen har. Senast den 20:e varje månad ska gällande vistelsetider för nästkommande månad vara förskolan tillhanda. Tillfälliga förändringar av schema ska meddelas senast två veckor i förväg och kan endast tillgodoses de tider personalen är tillgänglig.

Upprepat missbruk av schema kan medföra avstängning.

Barn har inte rätt till omsorg på obekväm arbetstid när förälder är sjuk eller inte arbetar.

Ett barn får vistas högst 60 timmar/vecka inom förskola, fritidshem och omsorg på kvällar, nätter och helger.

Omsorg på obekväm arbetstid erbjuds inte på följande dagar:

 • Juli (fyra veckors semester)
 • Nyårsafton och nyårsdagen
 • Trettondagsafton och trettondagen
 • Långfredag, påskafton, påskdagen och annandag påsk
 • Första maj
 • Kristi Himmelsfärdsdag
 • Nationaldagen
 • Pingstafton och pingstdagen
 • Midsommarafton och midsommardagen
 • Alla Helgons Dag
 • Julafton, juldagen och annandag jul