Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:

Måndag -torsdag 8-12, 13-16


Fredag 8-12, 13-15

Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Dela

Utställningen "Det lekfulla arvet"

Sommaren 2021 uppmärksammar Örkelljunga kommun en viktig del av regionens konsthistoria – Drakabygget Frihetens verkstad (1960–1975).

Mellan den 12 juni och 7 augusti kan du se utställningen "Det lekfulla arvet" om konstnärskollektivet på Örkelljunga bibliotek och Kulturhus. Du kan även ta del av utställningen digitalt med start den 10 juni kl. 11.00.

Utställningen är ett samarbetsprojekt mellan Örkelljunga kommun, Kulturporten, Effektlådan antikvariat & textproduktion och Örkelljunga konstförening och finansieras av Region Skåne och Örkelljunga kommun.

Utställningen innehåller bland annat verk av Drakabyggets konstnärer och du får en inblick i kollektivets konstnärliga metoder och arbetssätt. Vid flera tillfällen arrangeras även workshops i Drakabyggets anda och guidade turer i Drakabyggets ateljéer (se evenemangskalendern för mer information).

Ett foto på konstnärsparet Lis Zwick och Jørgen Nash

Konstnärsparet Lis Zwick och Jørgen Nash. Foto: Sven Hjalmarson.


Ta del av utställningen digitalt

Den digitala delen av utställningen invignings torsdag den 10 juni kl. 11.00. Efter filmerna har haft premiär går det att se dem under hela utställningsperioden fram till den 7 augusti 2021.

Du hittar den digitala utställningen på www.orkelljunga.se/detlekfullaarvetdigitalt.

Ta del av utställningen på plats

Den 12 juni, kl. 11.00 öppnar utställningslokalen för dig som vill ta del av innehållet på plats.

Att tänka på innan du besöker utställningen på plats
För att skapa en säker miljö är det ett begränsat antal personer som får vistas i utställningslokalen samtidigt. Tack för din förståelse och för att du visar hänsyn!

Bidra till utställningen

Under hela utställningsperioden kan du bidra till innehållet genom att skapa ditt eget konstverk i drakabyggets anda i utställningslokalen. På temat ”Den lekande människan” går det att skapa med ord, bild och material.

En del av det som produceras är tänkt att samlas i antologin ”Det lekfulla arvet – Drakabygget Frihetens verkstad”. Oavsett ålder kan du vara med och bidra till utställningen och antologin med skapat material, minnen eller berättelser från Drakabygget.

Du kan redan nu skicka in ditt bidrag om du vill skapa på egen hand. Kanske är det en dikt, collage, teckning, foto, en berättelse eller ett minne från Drakabygget.


Viktig information om du vill skicka in ett bidrag
Du äger rätten till ditt bidrag och godkänner i formuläret att det du skickar in kan komma att bli material åt antologin och utställningen. Bidrag kan komma att redigeras. Kränkande eller olagligt innehåll publiceras inte.

Har du frågor eller vill bidra med något annat än vad som kan bifogas i formuläret, kontakta Andreas Svanberg (redaktör för antologin och medansvarig för utställningen) via e-post andreassvanberg@outlook.com.

Jag godkänner att Örkelljunga kommun hanterar mina personuppgifter. * (obligatorisk)
Jag godkänner att Örkelljunga kommun hanterar mina personuppgifter.
Jag godkänner att det jag skickar in kan komma att bli material åt antologin och utställningen. * (obligatorisk)
Jag godkänner att det jag skickar in kan komma att bli material åt antologin och utställningen.


(.pdf, .doc, .docx, .jpg, .jpeg)
Jag vill att mitt bidrag publiceras anonymt * (obligatorisk)
Jag vill att mitt bidrag publiceras anonymt


Fotografi på publicerat material från Drakabygget.

Publicerat material från Drakabygget. Foto: Andreas Svanberg

Om Drakabygget

Under 60- och 70‑talet var Drakabygget ett konstnärskollektiv där ledande personer var Jørgen Nash, Lis Zwick, Asger Jorn, Jens Jörgen Thorsen och Hardy Strid. På gården bodde många konstnärer och det var en plats för skapande, aktioner och provokationer. Det var en plats dit alla var välkomna och där man kunde testa nya idéer, skapa något utifrån ingenting.