Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:

Måndag -torsdag 8-12, 13-16


Fredag 8-12, 13-15

Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Utställningen "Det lekfulla arvet"

Sommaren 2021 har Örkelljunga kommun uppmärksammat en viktig del av regionens konsthistoria – Drakabygget Frihetens verkstad (1960–1975).

Mellan den 12 juni och 7 augusti har utställningen "Det lekfulla arvet" om konstnärskollektivet visats på Örkelljunga bibliotek och Kulturhus. Besökare har även kunnat ta del av utställningen digitalt.

Utställningen var ett samarbetsprojekt mellan Örkelljunga kommun, Kulturporten, Effektlådan antikvariat & textproduktion och Örkelljunga konstförening och finansierades av Region Skåne och Örkelljunga kommun.

Utställningen innehöll bland annat verk av Drakabyggets konstnärer och besökare fick en inblick i kollektivets konstnärliga metoder och arbetssätt. Vid flera tillfällen arrangerades även workshops i Drakabyggets anda och guidade turer i Drakabyggets ateljéer.

Ett foto på konstnärsparet Lis Zwick och Jørgen Nash

Konstnärsparet Lis Zwick och Jørgen Nash. Foto: Sven Hjalmarson.

Utställningen avslutades den 7 augusti 2021 och det går inte längre att se den digitala eller den fysiska utställningen.

Antologin ”Det lekfulla arvet – Drakabygget Frihetens verkstad”

Under hela utställningsperioden har besökare kunnat bidra till innehållet i utställningen genom att skapa sitt eget konstverk i drakabyggets anda i utställningslokalen. På temat ”Den lekande människan” gick det att skapa med ord, bild och material.

En del av det som producerats är tänkt att samlas i antologin ”Det lekfulla arvet – Drakabygget Frihetens verkstad”. Oavsett ålder kan du fortfarande vara med och bidra till antologin. Kanske är det en dikt, collage, teckning, foto, en berättelse eller ett minne från Drakabygget.


Viktig information om du vill skicka in ett bidrag
Du äger rätten till ditt bidrag och godkänner i formuläret att det du skickar in kan komma att bli material åt antologin och utställningen. Bidrag kan komma att redigeras. Kränkande eller olagligt innehåll publiceras inte.

Har du frågor eller vill bidra med något annat än vad som kan bifogas i formuläret, kontakta Andreas Svanberg (redaktör för antologin och medansvarig för utställningen) via e-post andreassvanberg@outlook.com.

Jag godkänner att Örkelljunga kommun hanterar mina personuppgifter. * (obligatorisk)
Jag godkänner att Örkelljunga kommun hanterar mina personuppgifter.
Jag godkänner att det jag skickar in kan komma att bli material åt antologin och utställningen. * (obligatorisk)
Jag godkänner att det jag skickar in kan komma att bli material åt antologin och utställningen.


(.pdf, .doc, .docx, .jpg, .jpeg)
Jag vill att mitt bidrag publiceras anonymt * (obligatorisk)
Jag vill att mitt bidrag publiceras anonymt


Fotografi på publicerat material från Drakabygget.

Publicerat material från Drakabygget. Foto: Andreas Svanberg

Om Drakabygget

Under 60- och 70‑talet var Drakabygget ett konstnärskollektiv där ledande personer var Jørgen Nash, Lis Zwick, Asger Jorn, Jens Jörgen Thorsen och Hardy Strid. På gården bodde många konstnärer och det var en plats för skapande, aktioner och provokationer. Det var en plats dit alla var välkomna och där man kunde testa nya idéer, skapa något utifrån ingenting.