Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:




Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Vill du hjälpa?

Solblänk på vattnet

Miljontals människor är på flykt. Vad kan du som bor i Örkelljunga kommun hjälpa till med? Här har vi samlat information om hur du på olika sätt kan bidra till att de som kommer hit ska få en bra start på livet i Sverige.

Bli familjehem

Att vara familjehem innebär att ta hand om ett barn som av olika skäl inte kan bo hos sina föräldrar, såsom ensamkommande barn. Det kan handla om både kortare och längre placeringar. Som familjehem blir ni barnets bonusfamilj och har ansvar för barnets omvårdnad och fostran.

Mer information om familjehem

Bli volontär

Som volontär bidrar du med din tid och kunskap, beroende på vad du är intresserad av. För den som kommer hit bidrar du till en möjlighet att komma i kontakt med människor i sitt nya hemland, lära sig det nya språket och att hitta ett sammanhang.

Vill du engagera dig kontakta diakon i Svenska kyrkan. Diakon i Svenska kyrkan Örkelljunga pastorat, Svenska kyrkans webbplats. Länk till annan webbplats.

Bli god man

Om ett barn eller ungdom kommer till Sverige utan sina föräldrar, eller någon annan vuxen, ska barnet få en god man så snart som möjligt. Som god man har du en rätt och en skyldighet att bestämma i de frågor som rör barnets angelägenheter, både personliga, ekonomiska och rättsliga.

God man fungerar som spindeln i nätet och ska se till att barnet får en bra första tid i Sverige. God man har ingen försörjningsplikt gentemot barnet och ansvarar inte heller för den faktiska vården.

Mer information om god man

Vill du bli god man kontakta Michael Werner, överförmyndarhandläggare, telefon 0435 - 551 83.

Ideella organisationer

Det finns ett antal hjälporganisationer som har mångårig erfarenhet av humanitära kriser, t ex Rädda barnen, Röda korset, UNHCR och Läkare utan gränser. Alla dessa och många fler har så kallade 90-konton som man betalar in pengar till. Då vet du att hjälpinsatserna blir professionella och koordinerade.

Örkelljunga kommun kan inte samordna insamlingar av förnödenheter som till exempel kläder och skor. Vid en önskan att skänka eller för att hjälpa till med insamlingar hänvisar vi till hjälporganisationerna. På Svensk insamlingskontrolls webbplats Länk till annan webbplats. kan du leta upp organisationer med 90-konton dit du kan ge pengar.