Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:


Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Tillgänglighetsredogörelse

Webbplatsen orkelljunga.se är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

Denna redogörelse innehåller information om:

 • hur orkelljunga.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service
 • för oss kända tillgänglighetsproblem
 • planerade insatser för att åtgärda tillgänglighetsproblem
 • hur du kan rapportera brister

På webbplatsen finns också andra system som för att underlätta för besökarna länkats eller integrerats på webbsidorna. Dessa system omfattar till exempel lediga jobb (Visma Recruit), webbokning av lokaler (FRI) och våra e-tjänster (Abou). Dessa externa system omfattas inte av tillgänglighetsredogörelsen då de inte är en del av webbplatsen www.orkelljunga.se.se Länk till annan webbplats. även om webbplatsen ger tillgång till dem.

Tillgänglighet på webbplatsen idag

Örkelljunga kommuns webbplats är byggd i SiteVision version 9.1.1.

På de flesta sidor finns det möjlighet att få texten uppläst av talsyntes. På webbplatsen finns lyssnafunktionen Readspeaker. Funktionen gör att innehållet kan läsas upp för dig och kan hjälpa dig som har svårt att läsa text. Vi försöker att ha all information i löptext eftersom det underlättar om du har hjälpmedel för att få webbinformation uppläst.

Informationsstrukturen är framtagen i samarbete med Funka Nu AB och följer deras rekommendationer. Bolaget arbetar med tillgänglighet i digitala gränssnitt och förlitar sig på internationella riktlinjer och vetenskaplig grund.

Standardisering, Funkas webbplats Länk till annan webbplats.

Vi arbetar med tydliga färgval och kontraster för att göra texten så läsbar som möjligt för dig. I övrigt undviker vi rörliga element och nyttjande av färger eftersom de kan orsaka epileptiska anfall och kan förvirra dig som besökare.

Vi finns här för din skull. Därför är det viktigt att du känner igen dig i bildvalet och att texten är skriven enligt klarspråksregler. Det innebär till exempel att vi undvikit att använda oss av förkortningar och undviker krångliga formuleringar.

Orkelljunga.se är anpassningsbar och dynamisk. Det innebär att läsbarhet och struktur är den samma oavsett om du sitter vid en dator, surfplatta eller besöker oss på din mobiltelefon.

Det ska vara enkelt att hitta det du söker och gå tillbaka till föregående sida. Länkarna ska vara tydliga och berätta för dig vad som döljer sig bakom. Om vi länkar till andra webbplatser, interna sidor eller e-tjänster så öppnas sidan i samma fönster. (Undantag är särskilda hjälpinstruktioner t.ex. när man fyller i ett formulär.) Länkar till dokument öppnas i ett nytt webbläsarfönster.

Kända tillgänglighetsproblem

Vi vet att delar av webbplatsen orkelljunga inte är helt tillgänglig. Detta arbetar vi aktivt med. De brister som vi idag känner till och arbetar med att lösa är bland annat:

 • Bilder och element som inte är text saknar beskrivande text
 • Det saknas information om din rätt att använda nationella minoritetsspråk
 • Sidor saknar sidbeskrivning
 • Förtydliga för besökaren om sidan finns som lättläst, det vill säga på enkel svenska
 • Det finns pdf-filer på webbplatsen som inte är tillgänglighetsanpassade.
 • Det finns videofilmer som inte är textade.
 • Det finns länkar som saknar utförlig beskrivning och som inte öppnas i samma eller nytt fönster enligt beskrivningen ovan.

Så rapporterar du brister i tillgänglighet

Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna i denna redogörelse eller om du anser att vi inte uppfyller lagkraven är du välkommen att kontakta oss.

Typ av ärende: * (obligatorisk)
Typ av ärende:
Tillsyn

Myndigheten för digital förvaltning har ansvaret för tillsyn för lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta Myndigheten för digital förvaltning och påtala det.

Anmäl bristande tillgänglighet till Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), DIGG:s webbplats Länk till annan webbplats.

Hur vi testat webbplatsen

Vi har gjort en självskattning, intern testning,  av webbplatsen. Bedömningen görs löpande framöver.