Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Eldning på valborg

Det här gäller om du tänker ordna ett valborgsmässobål:

  • Sök tillstånd hos polisen om du vill elda på allmän plats.
  • Placera bålet minst 75 meter från byggnader och inte under telefonledningar eller liknande.
  • Elda bara grenar, kvistar och ris.
  • Röken från bålet får inte driva in över bostäder och vägar.
  • Lämna aldrig elden utan bevakning.
  • Se till att ha utrustning så att du kan släcka elden.

Vid tveksamheter om bålens storlek och placering, kontakta Räddningstjänsten Skåne Nordväst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bålet kan bli en dödsfälla

En tradition med glädje och vårrus eller en tragedi för djurlivet? Varje år är det ett stort antal djur som brännskadas eller bränns till döds under valborgsmässoafton.

Boplats för djur
Redan under hösten förra året planerade vi för majbrasan och vi städade i trädgården och rishögarna växte sig stora. Vad många inte tänker på är att dessa samlingar med ris, kvistar och annat bråte är perfekta boplatser för igelkottar, fåglar och även katter. Igelkottar övervintrar gärna i dessa rishögar som kan bli en dödsfälla under valborgsmässoafton.

Andra som använder den blivande brasan är till exempel kattmammor. Tragedier har utspelat sig när kattmamman försökt rusa in i elden för att rädda sina små barn som tills nu levt skyddat i den stora rishögen. Likaså använder småfåglar dessa rishögar som boplatser.

Söka igenom rishögen
För att kunna fira valborgsmässoafton och välkomna sommaren utan att några djur kommer till skada, försäkra dig om att inga djur bosatt sig i rishögen. Ett bra sätt är att dagen innan, eller samma dag, flytta det blivande bålet någon meter eller söka igenom rishögen. Är majbrasan stor, använd en lång planka och häv upp brasan. Ta hjälp av dina grannar, familj eller vänner och leta igenom riset så att ingen oskyldig varelse blir dödad i lågorna.

Efter denna långa och kalla vinter har väl våren och sommaren aldrig varit så efterlängtad som nu och det gäller säkert även för våra vänner djuren. Hjälp till och du kan göra en insats som räddar liv.