Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Söderåsens miljöförbund inför nytt sätt att ta betalt

Från 1 januari 2024 gäller en ny miljötaxa hos Söderåsens miljöförbund. Företagen behöver inte längre betala i förväg.
-Från årsskiftet gör vi en efterlängtad förändring, säger Charlotte Leander chef för Söderåsens miljöförbund. Vi tror att det blir tydligare och bättre för företagen att ta betalt efter att vi gjort vår tillsyn. Då vet man vad man betalar för.

Miljöförbundets medlemskommuner har önskat att miljöförbundet ska ändra på hur man tar betalt. Förändringen infördes på livsmedelskontrollen den 1 januari 2023. Nu är det miljöområdets tur att införa ”Rättviksmodellen”. I Rättviksmodellen ligger fokus på att etablera en god dialog med de lokala företagen och skapa ett bättre företags­kli­mat. Modellen innebär också att avgifter debiteras i efterhand efter genomförd tillsyn och att det finns en transparens kring avgiftens beräkning.

Tidigare har miljöförbundet i stor omfattning tagit betalt i förväg eller haft fasta avgifter.

-Nu får alla betala först efter att vi gjort jobbet och exakt vad det kostar, varken mer eller mindre säger Charlotte Leander. Vi tror också att det är lättare att förstå varför vi tar betalt och att man till själv kan påverka hur mycket det kommer att kosta. Vi jobbar mycket med att informera och förklara.

miljöförbundets webbplats finns fakta om avgifter och taxor, Länk till annan webbplats. där finns också exempel på hur miljöförbundet tar betalt och hur man själv till viss del kan ha inflytande över hur stor räkningen kommer att bli.