Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Reception:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Socialförvaltningen spinner vidare på digital välfärdsteknik

Digitala terapikatter ger trivsel och välbefinnande på våra särskilda boenden.

fyra robotkatter i olika färger

För ett par år sedan flyttade två digitala terapikatter in på Tallgårdens äldreboende, där de blivit mycket omtyckta. Socialförvaltningen har nu med hjälp av sökta statsbidrag kunnat köpa fler. Totalt tolv nya katter (terapihusdjur) har i dagarna flyttat in i på äldreboendet Södergården och på våra LSS-boenden.

Den digitala katten är batteridriven, har rörelsesensorer och reagerar på ljud och beröring. Katten kan göra begränsade rörelser och blinka. Den kan även ge ifrån sig ljud i form av att spinna eller jama. Katten har haft en positiv påverkan på många av brukarnas vardag. Att ha katten i knäet, klappa den, känna hur den spinner och höra jamandet, har haft en lugnande inverkan för många. 

Socialchef Gabriela Arvidsson berättar om forskning kopplad till digitala terapidjur:

-SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, har tittat på forskningen kring digitala terapidjur och kommit fram till är att de ger positiva effekter på hälsa och välbefinnande hos äldre personer med demenssjukdom på särskilt boende. Därför har vi valt att utöka antalet digitala husdjur i våra verksamheter som komplement till besökande sällskapsdjur.

fyra robotkatter i olika färger