Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Reception:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Nytt utseende på Örkelljunga fotosamling

12.000 bilder. Så många digitaliserade fotografier finns det i Örkelljunga fotosamling idag. Nu har webbarkivet också fått nytt grafiskt utseende och det har blivit lättare att söka efter bilder ur Örkelljungas historia.

Örkelljungas digitala bildarkiv är ett konstant växande arkiv, tillgänglig för alla. Här kan vem som helst söka efter bilder på lokala personer, platser, byggnader och händelser. Bilderna är tagna från 1890-talet och framåt och en stor del av arkivet är från Sven Hjalmarsons gedigna samling, men här finns även bilder från bland annat Hugo Franzén, NST:s fotografer och en hel del privata donationer.

Det fysiska bildarkivet i bibliotekets magasin rymmer betydligt mer än de tusentals bilder som redan är digitaliserade, därför pågår ett kontinuerligt arbete med att skanna in, beskriva och publicera bilderna i Örkelljungas digitala fotosamling.

Elin Larsson är arkivassistent och arbetar dagligen med att utöka det digitala arkivet med fler historiska fotografier från den fysiska samlingen. Hon ser stora fördelar med att fotosamlingens webbsida nu har fått nytt grafiskt utseende och bättre funktioner.

- Den nya webbsidan är mer lättillgänglig och sökfunktionen är bättre. Det innebär bland annat att man inte behöver stava helt rätt när man söker efter personer eller platser, utan kan få upp fler alternativa sökresultat. Bilderna i samlingen kan också grupperas och visas upp på ett lättillgängligt sätt.

Ibland är arkivarbetet ett rent detektivarbete. Det kan vara svårt att ta reda på vilka personer som syns i bild. Men då kan allmänheten komma till hjälp.

- I den nya versionen av fotosamlingen webbplats finns det också möjlighet att kommentera bilderna. På så vis kan vi få reda på mer om bakgrunden till de foton som finns publicerade och kanske namn på personer vi inte har lyckats identifiera, berättar Elin Larsson.

Den nya webbsidan för Örkelljunga fotosamling hittar du här Länk till annan webbplats. .