Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Reception:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Turistväg Riksettan

Riksväg 1

Riksettan erbjuder en njutbar resa längs en historisk väg genom ett levande landskap.

Redan för mycket längesedan var ån Lagan, och stigen längs med ån, en av landets viktigaste vägar. Via ån kom de första jägarna när inlandsisen drog sig tillbaka. På stigen längs ån marscherade trupper och färdades både kungar och stråtrövare. Mot slutet av 1600-talet påbjöds skjutshållning och gästgiverier svarade för kost och logi för de resande.

År 1945 fick vägen namnet Rikshuvudväg 1 ”Riksettan” och hette så fram till 1962, då namnet ändrades till E4. Idag är Riksettan en väg som slingrar sig parallellt med E4 från Byarum i Småland till Örkelljunga i norra Skåne. Allt var förstås inte bättre förr, men att i alldeles lagom hastighet färdas längs med Riksettan är i sanning ett njutbart sätt att resa.

Längs denna väg, som är allt annat än rak och vars sträckning nämns i skrift för drygt 500 år sedan, vill man inte ha bråttom. Här kan du uppleva det riktiga Sverige och inte bara asfalt, barrskog och snabbmatsrestauranger. Här höjer man inte nämnvärt på ögonbrynen om man möter en Volvo Amazon, Ford Consul eller en DKW. Man förväntar sig snarare att återigen få höra CeGe Hammarlund i Sveriges bilradio eller att få se en reklamskylt med bensin för 61 öre litern!

Förutom att vägen går parallellt med E4:an följer den vackra sjöar och ån Lagan under den 17 mil långa färden. När helst du har lust kan du avbryta färden på Riksettan och istället färdas betydligt snabbare (om än lite tråkigare) på E4:an.