Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00 (Örkelljunga kommuns växel)

E-post:

utbildningscentrum@orkelljunga.se

Besöksadress:

Kungsvägen 7, 286 34 ÖrkelljungaKomvux Gymnasial vuxenutbildning

Från 1 juli det år du fyller 20 år, alternativt när du har avslutat din gymnasieutbildning, tillhör du vuxenutbildningen i din kommun. Den gymnasiala vuxenutbildningen är till för dig som har
behov av gymnasiekurser som kan ge behörighet till vidare studier eller stärka din position på arbetsmarknaden. Viktigt är att du har förutsättningar att fullfölja dina studier.

Studierna är kostnadsfria, men du får själv stå för kurslitteraturen.

Studiemål

Vilka kurser du väljer beror på vilket mål du har för dina studier. Det kan t ex handla om att komplettera din högskolebehörighet eller om att läsa till kurser som ska göra dig mer attraktiv för arbetsmarknaden.

Studieformer

Hos oss kan du studera på distans genom utbildningsföretaget NTI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som utgår ifrån Stockholm. All undervisning sker online och du lägger själv upp din tid utifrån vilken studietakt du valt. Nationella prov, i de fall det förekommer, sker på skolan (Utbildningscentrum).

Fr o m 6 mars 2023 kommer vi att erbjuda utbildning till undersköterska på distans i egen regi. Då sker undervisningen på deltid (50% hastighet) och du registreras på högst två kurser i taget, löpande. Du kommer att ha nära till din lärare som finns på plats här i Örkelljunga och du får hjälp med att skaffa praktikplats mm.

Vår målsättning är att erbjuda en stor variation av kurser som matchar medborgarnas utbildningsbehov, samt för att ge alla en möjlighet att läsa gymnasiala kurser. Vår studie- och yrkesvägledare hjälper dig med ditt kursval och svarar på frågor kring studiefinansiering.

Studiefinansiering

  • Gymnasiala studier är CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.-berättigade vilket innebär att du har rätt att söka studiemedel under högst 120 veckor (3 år).
  • Har du redan en treårig utbildning eller motsvarande kan du få studiemedel under högst 80 veckor (2 år).
  • Studiemedlet består av en lånedel och en bidragsdel.
  • Du kan ha rätt till studiestartsstöd om du uppfyller vissa krav.
  • Fr o m 1 januari 2023 kan du som arbetar och vill karriärväxla ansöka om omställningsstudiestöd.
  • Du kan få studiemedel eller studiestartsstöd för 100 %, 75 % eller 50 % studietakt under minst 3 veckors studier.
  • Är du under 20 år och har slutfört en utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan kan du få studiebidrag från CSN (samma som på gymnasiet). Detta ska du inte själv ansöka om, det ska komma automatiskt om du har rätt till det.