Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00 (Örkelljunga kommuns växel)

E-post:

utbildningscentrum@orkelljunga.se

Besöksadress:

Kungsvägen 7, 286 34 ÖrkelljungaVuxenutbildning

På Utbildningscentrum bedriver vi undervisning inom såväl ungdomsgymnasiet som vuxenutbildning på olika nivåer. Tack vare denna integrering kan vi erbjuda ett stort kursutbud och en hög utbildningskvalitet. Alla våra kurser är kostnadsfria. Hos oss är du även försäkrad under skoltid.

Vi erbjuder dig

  • vägledningssamtal
  • individuell karriär- och studieplanering
  • information om studiestöd, om aktuella studievägar och studieformer, om behörighet till högre utbildning samt allmän information om yrken och utbildningar både i Sverige och utomlands.

Studiefinansiering

  • Det finns olika typer av studiefinansiering:
  • Studiemedel eller studiestartsstöd genom CSN – kan sökas från 20 år till och med 60 år
  • Studiehjälp genom CSN – kan fås till och med våren det år du fyller 20 år
  • Tilläggsbidrag för barn (barntillägg) – kombineras med studiemedel
  • Omställningsstudiestöd - för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbets­­marknaden. Går att ansöka fr o m 1 januari 2023.

Studieformer

Studierna inom vuxenutbildningen kan bedrivas på olika sätt:
Flertalet kurser kan läsas på distans via NTI-skolan. Vi erbjuder yrkesutbildningar, både på plats och som lärling.

Om du har ett SAMLAT BETYGSDOKUMENT med betyg i en tidigare betygsskala (IG-MVG) kan du läsa till det du saknar och få ditt SLUTBETYG utskrivet senast 30 juni 2025 (Observera att deadline är framflyttad pga Covid-19).

Ansökan

Ansökan görs inför varje kursstart hos studie- och yrkesvägledaren på Utbildningscentrum. Den skall vara fullständigt ifylld. Till denna bifogas ev. tidigare betyg. Är du folkbokförd i annan kommun än Örkelljunga skall din ansökan lämnas till din hemkommun för beviljande. Är du intresserad av utbildning inom grundläggande vuxenutbildning har du rätt att läsa i valfri kommun.

Ansökningsblankett Vuxenutbildning Pdf, 129 kB, öppnas i nytt fönster.


Kursstarter för Matematik 1-4, Svenska/Svenska som andra språk 1 & 3, Engelska 5 & 6 2024/2025

Kursstart

Sista ansökningsdag

26 augusti

19 augusti

30 september

23 september

4 november

28 oktober

9 december

2 december

13 januari

7 januari

17 februari

10 februari

24 mars

17 mars

28 april

22 april

26 maj

19 maj

30 juni

(Ma 1-4, Sv/Sva 1 & 3, Eng 5 & 6 ej tillgängliga) 23 juni

25 augusti

18 augusti

29 september

22 september

3 november

27 oktober

8 december

1 december


Begära ut betyg

Som ett led i Vuxenutbildningens miljöarbete har vi fr o m 1 november 2021 nya rutiner kring betygshantering. Detta innebär att du själv begär ut ditt eller dina betyg vid behov, dessa skickas inte hem automatiskt. Vi skickar regelbundet filer med betyg till antagningen för högskola och universitet. För att begära ut ditt betyg kontaktar du vår studie- och yrkesvägledare.

Prövning

Att göra en prövning i en kurs innebär att du inhämtar kunskapen på egen hand för att sen prövas av en lärare mot kursens mål. Det kan vara både skriftligt och muntligt, ev även praktiska moment, beroende på vilken kurs det gäller. En prövning kan du göra av olika anledningar: om du saknar kursen för att studera vidare, om du vill höja ditt redan befintliga betyg eller kanske för att du behöver kursen i ditt yrke.

Prövningar sker på distans via NTI under våren varje år. Begränsat antal anmälningar & prövningar, du kan göra högst två prövningar inom perioden.

Ansökan öppnar den 10 januari 2025 kl.08.00 och stänger samma dag kl.12.00. Platserna fylls enligt principen först till kvarn.

Om du redan har ett godkänt betyg i kursen eller om du inte läst den tidigare så kostar en prövning 500 kr (swish). Har du däremot ett underkänt betyg sedan tidigare i samma kurs så är det gratis.

För frågor angående prövning, kontakta vår studie- och yrkesvägledare enligt nedan.