Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:


Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Erasmus+

Örkelljunga gymnasieskola har erhållit Erasmus+ Strategiska partnerskap stipendium för att arbeta med naturvetenskaplig metodologi under läsåret 2018/2019.

I detta projekt kommer ett utbyte att ske med elever från en skola på ön Sao Miguel, Azorerna. Gymnasieskolans namn är Escola Secundária de Lagoa.

Övergripande mål med det internationella projektet är att dela kunskap och pedagogiska erfarenheter inom biomolekylär vetenskap med varandra. Arbetet kommer att kretsa kring eDNA och DNA-barcoding. Grundprincipen är att man kartlägger DNA-segment hos celler och organismer i närmiljön. Ett av målen är att försöka kartlägga om andra mellanliggande värddjur innehåller en parasit som heter Fasciola hepatica – leverflundra. Parasiten orsakar Fascioliasis, en sjukdom som orsakar mycket lidande bl.a. hos boskap och i vissa delar av världen också hos människor.

Ett annat mål är att markera vikten av att DNA-streckkodning kan hjälpa till att kartlägga förekomst av rödlistade arter i naturen och se till så att sådana arter och miljöer skyddas för framtiden. Arbetet sker i samarbete med företaget Aquabiota samt universitet på São Miguel och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Ytterligare ett mål är att på detta sätt marknadsföra intresset för naturvetenskap och förhoppningsvis rekrytera nya naturvetenskapliga studenter!

Elever från Escola Secundária de Lagoa besöker Örkelljunga gymnasieskola den 6 februari. Då kommer eleverna tillsammans att utbyta erfarenheter och i ett seminarium diskutera resultat och erfarenheter från projektet. De svenska studenterna besöker också Escola Secundária de Lagoa under vecka 19.

Eleverna använder eTwinning och plattformen TwinSpace för att sprida information om projektet.

In English Öppnas i nytt fönster.

Erasmus+