Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:

Måndag -torsdag 8-12, 13-16


Fredag 8-12, 13-15

Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Dela

Sevärdheter

Örkelljunga kommun erbjuder naturområden av skiftande slag i alla vädersträck och kulturhistoriska platser inbjuder till intressanta betraktelser kring våra förfäders levnadsvillkor.

Upptäck vårt lokala kulturarv

Under 2017 skyltas ett tjugotal sevärdheter upp runt om i kommunen. Med hjälp av skyltarna levandegörs minnen och historiska platser. Det blir en större upplevelse av att se platsen eller byggnaden som du innan kanske bara hört om.

På webben finns det i de allra flesta fall länkar till mer läsning, för att du som är intresserad ska kunna förkovra dig. När du är ute på plats når du informationen genom att använda en QR-kod som finns på alla skyltar. Med en smarttelefon kan du med hjälp av appar scanna QR-koden för att komma direkt till en sevärdhet. Det finns flera olika appar som kan läsa koderna, du hittar dem genom att skriva "QR-kod" i sökfältet på Google Play eller AppStore.

Karta

Upptäck de 18 skyltarna per fots, cykel eller bil. Här finns en karta att spara och skriva ut.PDF

Faktaruta skyltning av sevärdheter

Våren 2017, efter en motion av Miljöpartiet, gav kommunstyrelsen kommunledningsförvaltningen i uppdrag att skylta upp sevärdheter i Örkelljunga kommun.

Projektet skulle synliggöra sevärdheter inom Örkelljunga kommun samt undersöka möjligheterna att koppla skyltarna till modern teknik. I arbetet med att ta fram skyltarna har såväl kommunledningsförvaltningen, samhällsbyggnadsförvaltningen, socialförvaltningen som kultur- och fritidsförvaltningen varit engagerade.

Projektet har resultaterat i 18 skyltar, som finns spridda i flera byar runtomkring kommunen. Skyltarna har samma layout, en längre text eller en kortare text och en bild. Text finns på svenska och engelska.

Varje skylt har en unik QR-kod som är kopplad till kommunens webbsida där den intresserade kan hitta lästips och ibland fler bilder. En karta, som ska finnas både i utskrivbar version samt i webbversion, ska tas fram.

Projektledare blev destinationsutvecklare Kim Thurow på kommunledningsförvaltningen som tillsammans med de andra förvaltningarna tagit fram skyltarna.

Kommunen vill även rikta ett stort tack till Gösta Imberg, Stephan Swärd och CG Nilsson för att ha varit väldigt hjälpsamma i arbetet att ta fram information kring skyltarnas historia. Vi vill också tacka markägare, såväl privatpersoner som föreningar, stiftelser och företag, som varit engagerade och hjälpsamma i processen.