Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:


Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Snöskottning

Fastighetsägaren ansvarar för underhållet av byggnaden och ska vid behov se till att taken skottas för att förhindra olyckor.

Risk för ras

Snöröjning och borttagning av istappar behövs för att minska riskerna att få nedfallande is och snö på trottoarer. När snön smälter är det viktigt att takets avrinning fungerar så att det inte blir vattenskador vid läckage i tak eller anslutande byggnadsdelar.

Skotta taket säkert

  • Anlita professionella snöröjare. De vet hur ett tak ska skottas för att klara konstruktionen och undvika olyckor. Följ arbetsmiljöverkets regler.
  • Se upp med var snön hamnar när den skottas ned från taket. Det kan hända att intilliggande tak och väggstrukturer inte klarar den extra belastningen, och det kan finnas människor nedanför.
  • Undvika att skapa rännor i snölagret i vinkel mot taknocken. Det kan göra snön på taket instabil så att stora mängder snö sätts i rörelse samtidigt.
  • Undvik att stora mängder snö är i rörelse samtidigt.
  • Taket ska skottas jämnt. Snedfördelning kan göra mer skada än en stor, jämnt fördelad last.
  • Skotta med träspade, det är annars lätt att skada papp, plåt och tegel.
  • Ta inte bort all snön på taket, lämna kvar ett skikt på cirka 10-20 mm.

Bostadsrättsföreningar och snöskottning
I en bostadsrätt har föreningen krav på sig att skotta taken, annars får man ingen ersättning om taket skulle braka av snötrycket. Dessutom kan föreningen bli skadeståndsskyldig om någon skulle skadas. Föreningen bör kalla in professionella snöskottare som kan få bort snön innan det blir för stor belastning på taken.

Villaägare
För villaägare finns det inte några krav på att skotta taket för att få ersättning om taket skulle rasa. Villaförsäkringen gäller om huset är byggt efter byggnormen. Men villkoren för boende i bostadsrätter är annorlunda än för privatpersoner som bor i villa.

Läs Arbetsmiljöverkets råd vid skottning på tak Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.