Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:


Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Så informeras allmänheten

Kommunens information i samband med en extraordinär händelse syftar till att ge drabbade, allmänhet, personal, samverkande organisationer och myndigheter samt massmedia så korrekt information som möjligt, så snabbt som möjligt och på ett så bra sätt som möjligt.

Vid en extraordinär händelse informeras allmänheten på följande sätt:

Om TV, datorer och telefoner inte fungerar och om ordinarie informationskanaler har slagits ut kan information spridas via flygblad. Eventuellt kan också högtalarbilar användas.

VMA - Viktigt Meddelande till Allmänheten

För att så snabbt som möjligt kunna få ut information och varningar till allmänheten i allvarliga situationer finns möjligheter för i första hand räddningsledaren att begära sändning av VMA, som sänds antingen via radio, och/eller rullas i TV-bilden eller genom tyfonsignal. Det finns två typer av VMA, nämligen:

1. Varningsmeddelande - som ska sändas omedelbart vid akut risk för skada på liv, egendom eller miljö.

2. Informationsmeddelande - som används för att förebygga och begränsa skador på människor, egendom eller miljö. Informationsmeddelande behöver inte sändas omedelbart.

När VMA sänds ut genom tyfon består signalen av
7 sekunders signal - 14 sekunders uppehåll - 7 sekunders signal (och så vidare). Detta upprepas under minst 2 minuter. När VMA-signalen ljuder bör man

  • Gå inomhus.
  • Stänga dörrar, fönster och ventilation.
  • Läsa aktuell information på kommunens webbplats.
  • Lyssna på Radio Kristianstad eller lokalradion, för mer information.

"Faran över" är en cirka 30 sekunders lång signal.

Signalen "Viktigt meddelande" och "Faran över" provas första helgfria måndagen i mars, juni, september och december kl. 15.00.

Varning via SMS

SOS Alarm har skapat en teknisk plattform att kunna skicka ut SMS till adressregistrerade mobiltelefoner. Med adressregistrerade mobiltelefoner menas att användaren har ett abonnemang  registrerat hos en mobiloperatör och en gatuadress kopplat till abonnemanget.
VMA via SMS, Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.