Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:

Måndag 8-12, 13-16

 

Tisdag - torsdag 8-12, 13-16

 

Fredag 8-12, 13-15

Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

 

Dela

Information om coronavirus Covid-19

Örkelljunga kommun följer utvecklingen kring coronaviruset Covid -19 och agerar efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Just nu finns ingen påverkan på kommunens huvudverksamheter, vilket till exempel betyder att skolplikt gäller som vanligt.

Alla med symtom på luftvägsinfektion, förkylning eller influensa, ska hålla sig hemma. Detta är speciellt viktigt för anställda inom äldreomsorg och vård. Som invånare uppmanas du att hålla dig uppdaterad via myndigheternas information på www.krisinformation.selänk till annan webbplats.


Innehåll


Så här jobbar Örkelljunga kommun

Kommunledningen är nu i stabsläge och har därmed aktiverat den centrala krisledningen.
Kommunchefen och företrädare från berörda förvaltningar och bolag träffas på fasta mötestider två gånger per vecka, för att samordna insatser och kunna agera så effektivt som möjligt.

Samtliga förvaltningar arbetar nu enligt sina pandemiplaner. Med anledning av den ökade risken för smittspridning följer vi Folkhälsomyndighetens råd gällande tex hygien, resor och möten.

Hjälp och stöd

Kommunen erbjuder dessutom utökad rådgivning och stöd till den som känner oro på grund av coronapandemin. Mer information och kontaktuppgifter finns på sidan Hjälp och stöd.

Hjälp oss hjälpa

Kan du hjälpa till, som tillfällig arbetskraft eller volontär? Anmäl dig här!länk till annan webbplats

Våra åtgärder

En hel del åtgärder har vidtagits för att begränsa eventuell smittspridning och för att skydda de mest sårbara från att smittas. De åtgärderna kan du läsa om nedan:Utbildningsförvaltningen informerar

Grundskolorna är öppna och skolplikt gäller

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som menar att det inte är läge att stänga grundskolorna i nuläget.

Barn/elever som har varit utomlands kan gå till skolan som vanligt om de mår bra, oavsett vilka områden de har rest till.

Blir barnet/eleven sjuk under skoltid, oavsett om barnet/eleven har varit utomlands eller inte så gäller samma rutiner som alltid, det vill säga att skolan ringer barnets vårdnadshavare som hämtar barnet/eleven.

Om ett barn/elev blir sjuk eller har symtom ska barnet stanna hemma. Vår personal ger ingen rådgivning kring barnets närvaro.

Fritidsgårdarna håller fortsatt öppet.

Utbildningscentrum har gått över till digital undervisning

Med anledning av de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och regeringen kommer Örkelljunga kommun att bedriva undervisningen digitalt för gymnasieelever och elever på vuxenutbildningen från och med onsdag den 18 mars.
Information om upplägget finns i lärplattformen It´slearninglänk till annan webbplats efter lunch den 18 mars. Distansundervisningen för vuxenelever påverkas inte.

Yrkesvux Industri CNC: inställd undervisning

Yrkeskurserna som bedrivs på Yrkesvux Industri CNC ställs in för närvarande, från den 18 mars. Elever på utbildningen kommer att kontaktas via telefon och mejl för mer information.

SFI och Särvux: inställd undervisning

All undervisning på SFI och Särvux i Örkelljunga är för närvarande inställd, från den 18 mars. De som studerar inom SFI får i vissa fall hemuppgifter, men inga uppgifter som kräver barnomsorg.

Vuxenstudier hos annan utbildare

Vuxenutbildningselever som studerar hos annan huvudman, i en annan kommun eller hos en fristående aktör följer de instruktioner som ges för utbildningen de deltar i.

Öppna förskolan stängd

Öppna förskolan är stängd från och med måndag den 16 mars.

Kontaktuppgifter till personal på Utbildningsförvaltningen finns på varje verksamhets sida.Socialförvaltningen informerar

Socialförvaltningen befinner sig i stabsläge. Förvaltningen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och omvärldsbevakar dagligen.

Besök på boenden undanbedes

Med utgångspunkt från Folkhälsomyndighetens rekommendationer är alla kommunala boenden i Örkelljunga kommun stängda för besök. Detta gäller både allmänhet och anhöriga.
Om du är i akut behov av att besöka ett boende så fattas beslut om besöket av ansvarig enhetschef på boendet.

Lunchrestauranger stängda för besök

Södergårdens lunchrestaurang och Solgårdens matsal är stängda för besök.

Ekonomiskt bistånd och flyktingbiståndet på Ejdern stängt för fysiska besök

Verksamheten stänger inte utan beslut kommer fortsatt att kunna tas kring bistånd. Ansökningar eller liknande kommer kunna lämnas in som vanligt men genom de brevlådor som finns i entrén och utanpå byggnaden. Fysiska möten med handläggare kommer inte ske.

Anhörigstödet Violen stängt för fysiska möten

Anhörigstödet Violen stänger sin verksamhet för fysiska möten och grupper tillsvidare. Anhörigstödjare AnnSofie Lomvall kommer finnas tillgänglig för telefon och mejl:
0734-355450, ann-sofie.paulsson.lomvall@orkelljunga.se

Inställda aktiviteter

Fritidsaktiviteter via LSS (Fritidskatalogen) ställs in tillsvidare.

Helt stängda verksamheter (till och med 14/4 med eventuell förlängning )

 • AMI (Arbetsmarknad och integration)
 • Följande LSS dagliga verksamheter:
  Vågen
  Serviceteamet
  Hälsa med hästkraft
  Utflyttad daglig verksamhet
 • Träffpunkt/dagverksamhet Ankaret
 • Dagverksamheten Liljan

Kontaktuppgifter till Socialförvaltningenlänk till annan webbplats.Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar

Samhällsbyggnadsförvaltningens verksamheter är för närvarande inte påverkade av coronaviruset. Vi har uppdaterat städrutinerna i kommunens fastigheter och använder desinfektionsmedel vid rengöringen, för att minska risken för smittspridning.

Samhällsbyggnadsförvaltningen följer utvecklingen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi uppdaterar kontinuerligt rutiner och bemanningsplaner för att vid behov kunna säkra viktiga samhällsfunktioner som t.ex. VA (vatten och avlopp) och farbara vägar.Kultur- och Fritidsförvaltningen informerar

Kultur- och fritidsförvaltningen följer de nationella rekommendationerna. Förvaltningen har inga egna evenemang där 500 besökare förväntas, men flera evenemang har ändå ställts in. Se ändringar i Evenemangskalendern på www.orkelljunga.se.

Folkbibliotek

Örkelljunga bibliotek och Skånes Fagerhults bibliotek har ordinarie öppettider, men avvikande öppettider kan förekomma. Se eventuellt avvikande öppettider på www.bibliotekfh.selänk till annan webbplats.

På grund av personalbrist har vi ingen boktransport mellan Örkelljunga och Skånes Fagerhult från och med måndag den 30/3. Det innebär att det inte går att reservera böcker för att hämta i Skånes Fagerhult.

Vi vill försäkra oss om att bibliotekets tjänster är tillgängliga för alla i dessa tider. Därför erbjuds ALLA i Örkelljunga kommun två nya bibliotekstjänster en tid framöver.

HÄMT-KASSEN
Ring oss så plockar vi ihop det du vill låna. Kassen hämtas sen utanför bibliotekets entré enligt överenskommelse.

BOKEN KOMMER
Ring oss så plockar vi ihop det du vill låna. Vi kör sen ut på torsdagar och lämnar en kasse hemma hos dig. Vi kan även ta med lån som ska återlämnas. Beställ senast på tisdagen kl. 15.00 för att säkra leverans samma vecka.

Beställ och få mer information på telefon: 0435-550 55.

Dessutom tar vi bort nya förseningsavgifter ovh erbjuder fler omlån.

Du kan som vanligt lämna tillbaks lån i bokinkastet på Örkelljunga bibliotek. Det digitala biblioteket är öppet 24 timmar, 7 dagar i veckan på www.bibliotekfh.selänk till annan webbplats. Där kan du bland annat reservera, låna e-böcker och e-ljudböcker och läsa tidningar från hela världen.

FORUM Örkelljunga och idrottshallar

FORUM Örkelljunga och alla idrottshallar har öppet som vanligt.

Musikskolan

Musikskolan har ställt in samtliga danslektioner från och med måndagen den 23 mars, i enlighet med Skolverkets rekommendationer.

Simhallen

Hela anläggningen drivs på entreprenad av Sim & Motion Bowling. För mer information ring 0435-551 38 eller besök Sim & Motion Bowlings hemsida.länk till annan webbplats


Överförmyndarverksamheten informerar

Överförmyndarnämnden uppmanar ställföreträdare att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer inför eventuellt besök hos respektive huvudman. Besök på exempelvis äldreboende kräver godkännande från boendets enhetschef. Sköt om möjligt uppdraget per telefon eller digitalt.

Ställföreträdare uppmärksammas också på att om bevaka rätt och sörja för person ingår i uppdraget måste dessa bevakas för huvudmannens räkning i förhållande till myndighets beslut och anvisning om coronaviruset, Covid -19, så att huvudmännen blir skyddade som myndighet avsett.


När ska du söka vård?

De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta en vårdcentrallänk till annan webbplats om något av följande stämmer in på dig:

 • Du har feber som håller i sig i mer än fyra dygn.
 • Febern kommer tillbaka efter att du inte har haft feber ett par dagar.

Många vårdcentraler kan du kontakta genom att logga inlänk till annan webbplats på Vårdguiden 1177.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivninglänk till annan webbplats. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Om du mår bra behöver du inte kontakta vården, även om du har varit i ett område där personer har blivit sjuka av coronaviruset.


Du känner dig inte sjuk - men har frågor om covid-19?

Läs svar på vanliga frågor på Folkhälsomyndighetens webbplats. Följ gärna deras rapportering i sociala medier.

Ring telefonnummer 113 13 för allmänna frågor om covid-19.


Läs mer

På 1177.se finns information om symtom och hur du söker vård vid misstanke om smittalänk till annan webbplats

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns den senaste informationen om covid-19länk till annan webbplats


Teckenspråkstolkad, syntolkad och lättläst information

Krisinformation.se har samlat länkar till teckenspråkstolkad, syntolkad och lättläst information om covid-19.länk till annan webbplats


Information på andra språk/Information in other languages

Svenska: Krisinformation.selänk till annan webbplats har samlat länkar till myndigheternas information på olika språk om covid-19 och hur du skyddar dig och andra från smitta.

English: Krisinformation.selänk till annan webbplats has collected links to information from authorities about the coronavirus/covid-19 in other languages.