Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:


Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Första hjälpen

De första minuterna efter en olycka är ofta avgörande för om den skadade ska överleva och hur allvarliga följderna av olyckan ska bli. Om du direkt på olycksplatsen kan lindra skador och förhindra att skador förvärras ökar sannolikheten för att den fortsatta behandlingen lyckas.

Upprätthålla livsfunktionerna

Första hjälpen är samlingsnamnet för de livräddande insatser du gör på en olycksplats eller då någon blir plötsligt sjuk. Syftet med första hjälpen är att, i väntan på att ambulansen kommer, kunna upprätthålla livsfunktionerna, att hjälpa till med det som den skadade inte klarar själv till exempel att skapa fri luftväg och stoppa blödning. När du träffar en tillsynes livlös person måste du ta reda på hur allvarligt tillståndet är. Det gör du genom att kontrollera medvetande, andning och puls.

Hjärt- och lungräddning

Om man kommer fram till att personen är medvetslös och inte andas normalt ska man utgå ifrån att det är hjärtstopp. Då ska man börja med hjärt- och lungräddning.

Information om hjärtstartare i Örkelljunga kommun.

På 1177.se finns instruktionsfilmer om hur du genomför en hjärt- och lungräddning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns även instruktioner om hur du genomför hjärt- och lungräddning på barn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Larma alltid 112 innan du sätter igång med hjärt- och lungräddning.

Mycket bra information på 1177 Vårdguiden

Det finns mycket information att hämta på Vårdguiden www.1177.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Bland annat kan du hitta information om brännskador Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., förgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och blödningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..