Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:


Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Trafiksäkerhet

Man kan inte helt skydda sig mot olyckor, men man kan begränsa risken att drabbas av trafikolycka. Detta kan man göra genom att till exempel alltid bära reflex när det är mörkt, alltid hålla hastigheten, alltid hålla avstånd till framförvarande fordon.

Begränsa risken för att det händer dig
Tänk också på att aldrig köra bil onykter eller påverkad av triangelmärkt medicin. Man kan också med några få enkla saker minimera konsekvenserna av en olycka genom att till exempel alltid använda cykelhjälm när man cyklar och bilbälte när man åker bil.

Vid en trafikolycka ska du tänka på följande saker

Överblicka
Bilda dig en uppfattning om vad som hänt. Ta reda på hur många som är skadade och vem du tror är i störst behov av hjälp. Ta befälet och ta hjälp av andra som kommer till platsen.

Rädda
Befinner sig någon skadad i livsfarligt läge, till exempel brand, försök flytta den/de skadade till en säker plats.

Varna
Skydda olycksplatsen och sätt ut varningstrianglar.

Larma
Larma SOS på telefonnummer 112.
Var beredd att svara på SOS-operatörens frågor:

 • Vad är det som har hänt?
 • Var har olyckan skett?
 • Vilket telefonnummer ringer du ifrån?
 • Hur många är skadade och vilken typ av skador har de?
 • Sitter någon fastklämd?
 • Vilken typ av fordon är inblandat?
  Om en lastbil är inblandad ska du titta om lastbilen är märkt med orange "farligt gods" skylt om olyckan skett på motorväg notera i vilken körbana och vilken riktning bilen står.
 • Kontrollera olycksplatsen igen.
 • Ring 112 igen om du får fram nya uppgifter
  Läs mer om hur man larmar rätt på SOS Alarm

Vid viltolyckan
Det är lag på att Du måste markera platsen där kollisionen inträffade samt anmäla till polis SOS 112. Även om djuret flyr till skogs till synes oskadat kan det vara mycket svårt skadat. Polisen sänder ut eftersökare och det är dennes uppgift att avgöra hur skadat djuret är.

Reflex

Använd reflex - så att du syns i mörkret
Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken.

Reflexer behövs även i städer och tätorter där det finns gatubelysning. Ljuset från belysningen räcker nämligen inte för att du ska synas. De flesta mörkerolyckor där gående dödas eller skadas sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd.

Reflex räddar liv
Med reflex syns du på ungefär 125 meters håll, om du möter en bil med halvljus på. Utan reflex syns du inte förrän bilen är 20-30 meter bort. På vintern och vid vått väglag är även bilens bromssträcka ofta 2-4 gånger längre.

Lågt och i rörelse
Bäst syns reflexerna om de sitter lågt och är i rörelse. Reflexer är en färskvara som inte bör vara äldre än ett år.

Reflex även på cykeln
Även som cyklist måste man synas väl i trafiken när det är mörkt ute. Se till att cykeln har reflex och belysning. Reflexen ska vara vit fram, röd bak och orange eller vita på sidorna. Strålkastaren framtill ska vara vit eller gul och röd baktill.

Var får jag tag på reflex?
Reflex kan köpas på varuhus, apotek och liknande.

Cykelhjälm

Att använda cykelhjälm - en huvudsak
Varje år skadas ca 30 000 svenskar i cykelolyckor. Ett 50-tal personer omkommer på grund av sina skador och cirka 5 000 kräver sjukhusvård. Ungefär hälften av dem som uppsöker sjukhus efter en cykelolycka är 0-7 år. En cykelhjälm kan minska risken för dödliga eller allvarliga olyckor i samband med en cykelolycka med cirka 50%.

Cykelhjälm för små barn
Tänk på att små barn bör ha en särskild småbarnshjälm med grönt spänne. Småbarnshjälmen ger samma skydd som en vanlig cykelhjälm, men dess gröna spänne öppnas vid en viss belastning. Detta för att förhindra kvävningsrisk om barnet till exempel fastnar i en klätterställning eller liknande.

Ställ krav på din cykelhjälm
Eftersom många av islagen vid cykelolyckor träffar huvudet så är det viktigt att man ser till att ha en hjälm som klarar dessa stötar.
Därför ska du kontrollera att hjälmen

 • är CE-märkt.
 • sitter perfekt så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt och lämna pannan fri. Den ska täcka panna, bakhuvud och hjässa.
 • är lätt att ta på och av och lätt att fästa med hakbandet.
 • är lätt och bekväm så att den inte känns jobbig att använda.
 • har god ventilation.
 • har medföljande skumgummikuddar så att passformen kan varieras.

Bilbälte

I Sverige är det lag på att använda bilbälte. Ändå är det många som inte tar på sig bilbältet, särskilt vid korta resor. Om alla använde bilbälte i den svenska trafiken skulle ca 100 liv kunna räddas varje år. Använder man bilbälte minskar risken att dödas eller skadas allvarligt vid en kollision med cirka 50%, detta visar att bältet är den absolut viktigaste säkerhetsdetaljen i bilen.

Bältesanvändning när man är gravid
Även när man är gravid är det viktigt att man använder bilbälte. Känns det inte bekvämt med det vanliga bältet så finns det speciella bälteshållare att köpa som gör att bältet sitter över låren istället för över magen.

Bältesskärare
Alla bilister borde se till att ha en bältesskärare monterad på bilbältet, för att försäkra sig om att komma loss vid en eventuell olycka.

Bilbarnstol
Barn ska ha en särskild skyddsanordning

 • Babyskydd (0-9 månader)
 • Bilbarnstol (7 månader-4 år)
 • Bälteskudde (4-cirka 10-12 år)

Vid användning av bilstol tänk på att

 • bilbarnstolen ska vara T- eller E-märkt.
 • alltid följa monteringsanvisningarna som medföljer bilbarnstolen.
 • placera aldrig barn på en plats i bilen som är utrustad med krockkudde.
 • barn ska åka bakåtvända till cirka 4 års ålder.
 • först vid 10-12 års ålder kan barnen åka säkert bältade som vuxna.