Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:

Måndag -torsdag 8-12, 13-16


Fredag 8-12, 13-15

Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Dela

Trygga medborgare

- i en säkrare vardag.

Skymning.

Brott mot äldre

De vanligaste brotten som riktas mot äldre personer är fickstöld, väskryckning och stöld i hemmet. De begås ofta av organiserade ligor som är på besök under en kort period för att sedan försvinna.

Brott i hemmet

På senare år har det förekommit allt fler brott där okända personer ringt på dörren och hittat på anledningar för att få komma in i lägenheten med syftet att stjäla värdefulla ting eller pengar. De är ofta bra på att luras och använder sig av anledningar som till exempel sjukdom, försäljning, sjukvård eller fastighetsskötsel.

Brott i utemiljön

Oftast sker brotten i den utsattes hem, men det händer också att bedragaren följer efter äldre personer som har besökt banken eller bankomaten. På platser med mycket folk så som på bussen eller i butiken kan fickstölder förekomma. Väskryckningar händer ofta i farten när tjuven springer eller åker förbi på cykel eller moped.

Bedrägerier

Bedrägeri kan ske via e-post, papperspost eller telefon. Det kan till exempel vara en person som ringer och presenterar sig som anställd på en bank eller ett kreditinstitut och försöker få tillgång till dina kortnummer och koder. Banker och kreditinstitut begär aldrig ut dina bankuppgifter per telefon, papperspost eller e-post.

Om du får en faktura med posten på något som du är osäker på att du har köpt, betala den inte innan du har kontrollerat.

Viktiga telefonnummer och webbadresser

112 - Vid akuta fall. Du kommer hem och en inkräktare är i din bostad.
114 14 - Vid ärenden som inte är akuta. Du kommer hem och har haft inbrott men ingen inkräktare finns i bostaden.
0200-21 20 19 - Brottsofferjouren, där du kan få stöd om du har blivit utsatt för brott.
077-228 00 00 - Nix, spärra din fasta- och mobiltelefon för obeställda telefonsamtal i marknadsförings-, försäljnings- eller insamlingssyfte. Att spärra din telefon kostar ingenting mer än samtalskostnaden.
www.svenskhandel.se/varningslistanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Ledande sammanställning av konstaterade blufföretag.
www.forenadebolag.se/varningslistanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Komplement till Svensk Handels varningslista.

Obs! varningslistorna är inte kompletta, att ett namn saknas på listan är dock ingen garanti för att verksamheten är seriös.

Var alltid vaksam!