Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:


Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Brottsförebyggande arbete

Ett bra brottsförebyggande arbete kräver ett fungerande samarbete mellan flera olika aktörer i samhället. Örkelljunga kommun samverkar därför med bland annat Länsstyrelsen Skåne, polisen och Örkelljunga Näringsliv för att förbättra säkerheten och tryggheten i kommunen i ett så kallat lokalt brottsförebyggande råd (BRÅ).

Det lokalt brottsförebyggande rådet arbetar utifrån en gemensam lägesbild som utgår från den årliga trygghetsundersökningen, polisens anmälningsstatistik och information som kommer till kommunens kännedom på annat sätt om hur kommuninvånarna upplever tryggheten i kommunen. Den gemensamma lägesbilden ligger till grund för de medborgarlöften och fokusområden som det lokala brottsförebyggande rådet arbetar med.

Du kan läsa mer om kommunens brottsförebyggande arbete i kommunens riktlinjer för brottsförebyggande arbete Pdf, 101.6 kB..

Ett medborgarlöfte syftar till att främja, utveckla och stärka samverkan mellan kommunen och polisen. Örkelljunga kommun, som ligger inom lokalpolisområde Ängelholm, samverkar med polisen inom flera områden.

Samverkansavtal mellan Örkelljunga kommun och Polisen Pdf, 291.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Medborgarlöfte oktober - december 2022 Pdf, 203.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Under hösten 2022 kommer det brottsförebyggande rådet genomföra ett kartläggningsarbete över brott och otrygghet i kommunen. Kartläggningsarbetet kommer resultera i en lägesbild som hjälper det brottsförebyggande rådet att välja inriktning och prioritera i det brottsförebyggande arbetet.

Polisens trygghetsmätning 2022

Polisens trygghetsmätning är ett viktigt verktyg i kommunens fortsatta förebyggande arbete. Svaren i trygghetsmätningen hjälper oss att uppmärksamma och prioritera problem kopplade till brott och otrygghet. Du kan läsa mer om trygghetsmätningen på kommunens nyhetssida.

Under perioden mars 2022 – maj 2022 har det brottsförebyggande rådet haft ett särskilt fokus på otrygghet i Örkelljunga centrum. Ett antal aktiviteter samt ett medborgarlöfte har ägt rum under perioden.

 

Under perioden oktober - december 2022 kommer kommunen att arbeta efter ett medborgarlöfte med fokus på trafik. Bland annat ska en trafikmånad genomföras i oktober. Mer information kommer.

Mötesanteckningar