Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:




Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Statsbidrag för att stärka beredskapen

Örkelljunga kommun har beviljats riktade statsbidrag med 3,5 miljoner för att stärka socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens beredskap.

Socialförvaltningen ansökte om statsbidrag för att förstärka socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens beredskap med över 7 miljoner kronor, och har beviljats 3,5 miljoner kronor. Enligt Socialstyrelsen har alla ansökningarna uppgått till sammanlagt 559 478 932 kronor. Medel att fördela var 280 000 000 kronor.

- Det finns ett stort behov av att förstärka socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens beredskap och livsviktiga uppdrag i kommunen. Med statsbidraget får vi möjlighet, utifrån lokala förutsättningar, att genomföra åtgärder för att stärka vårt arbete, säger socialchef Gabriela Arvidsson.

Här är några exempel på åtgärder:

  • Beredskapslager, kontinuitetsplaner och utbildningsinsatser, investeringsåtgärder som ska förstärka beredskapsförmågan inom olika verksamheter.
  • Utrymningsövningar
  • Beredskapfixare - hemberedskapssamtal och hemberedskapsplan. Dels riktade till vuxna som har insatser via socialförvaltningen. Dels riktade till 65 år och äldre samt personer med funktionsnedsättning som kan anmäla önskemål om hembesök för dialog och stöd i hemberedskap. Vi utgår från MSB:s broschyr och preppa för hållbart beredskapsupplägg i hemmet och skräddarsyr personlig krislåda eller förråd utifrån egna förutsättningar.

Bakgrund

Under 2024 har kommuner haft möjlighet att ansöka om statsbidrag inför 2025, för att kunna genomföra åtgärder för att stärka socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens beredskap så att verksamhet inom socialtjänst och hälso- och sjukvård kan upprätthållas under höjd beredskap, inom områdena:

  1. krigsorganisation och krigsplacering,
  2. samverkan och ledning,
  3. kontinuitetshantering,
  4. beredskapsplanering,
  5. utbildning och övning,
  6. informationssäkerhet
  7. målgruppsanpassad kriskommunikation

Socialstyrelsens fördelning av statsbidrag till kommunerna (Socialstyrelsens webbplats) Länk till annan webbplats..