Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:




Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Förslag om statligt stöd för fritidskort för barn och unga till fritidsaktiviteter

Regeringen har nyligen gett information om att förslag om att införa ett fritidskort till barn och ungdomar i åldrarna 8-16 år i hela landet går vidare. Förslaget är att fritidskortet ska börja gälla till höst 2025. Det är tänkt att tillföra ökade möjligheter till en aktiv fritid och förebygga ohälsa.

Ansökan om fritidskortet görs hos E-hälsomyndigheten via en vårdnadshavare. Kortet kan användas som betalning för fritidsaktiviteter såsom idrott, kultur, friluftsliv och övrigt inom föreningsliv. Aktiviteterna ska bedrivas av utförare som har registrerat sig hos Försäkringskassan. Fritidsaktiviteter bokas som vanligt, och när ett medlemskap eller deltagande har bekräftats kan fritidskortet användas för att helt eller delvis betala avgiften för fritidsaktiviteter, till exempel kulturskolan och lokala idrottsföreningar. Tanken är att öka deltagandet i fritidsaktiviteter för barn och unga, särskilt de som sällan eller aldrig deltar i regelbundna fritidsaktiviteter.

Satsningen innehåller två nivåer på fritidskortet:

  • ett allmänt fritidskort på 500 kronor per år och barn
  • ett särskilt fritidskort på 2 000 kronor per år för barn i hushåll med socioekonomisk utsatthet, baseras på bostadsbidrag.

Fritidskortet, eller motsvarande insats, är även tänkt att kunna komma de barn och unga som placerats i familjehem och som inte är bosatta hos sin vårdnadshavare till del. Vägledning ska ges till kommunerna om hur medel fördelas till kommunerna tills dess att fritidskort eller motsvarande insats finns tillgänglig.

Förslaget innehåller reglering om att fritidskortet inte ska påverka beräkning av försörjningsstöd.

Regeringen har publicerat frågor och svar. Många frågor har redan ett konkret svar och beskriver upplägget. Mer information finns nedan:

Regeringens webbsida med frågor och svar (Regeringens webbplats) Länk till annan webbplats.

Socialdepartementets presentation vid pressträff 2025-02-13 (Regeringens webbplats) Länk till annan webbplats.

- För Örkelljunga handlar det om nära 1 100 barn mellan 8-16 år. Efterfrågan på fritidsaktiviteter kan bli större, och därför är det bra att de som planerar att bli godkända utförare följer utvecklingen. Information om detta fritidskort till barnfamiljer som kommer i kontakt med socialtjänstens verksamheter kommer att ges. Barn och unga med funktionsnedsättning eller andra behov av särskilt stöd, ska uppmärksammas så att fritidskortet kommer dem till godo i lika stor utsträckning som andra barn och unga. Nedan har vi samlat informationskällor, berätta socialchef Gabriela Arvidsson.

Folkhälsomyndighetens webbsida om fritidskort

Folkhälsomyndigheten svarar för kommunikation om fritidskortet, och att löpande följa upp och utvärdera fritidskortets effekter på barns och ungdomars hälsa efter lansering.

Navet för fritidskortet kommer att vara en webbplats som lanseras under våren 2025. Här samlas information om hur det går till att använda fritidskortet i praktiken för organisationer och familjer.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats (Folkhälsomyndighetens webbplats) Länk till annan webbplats.

Försäkringskassan, register

Läs mer på Försäkringskassans hemsida (Försäkringskassans hemsida) Länk till annan webbplats.

Information för utförare

Vill man planera och förbereda sig för att öka deltagande och tillbud av olika aktiviteter finns information hos olika aktörer exempelvis hos KFUM (KFUM:s webbplats) Länk till annan webbplats..

I budgetpropositionen för 2023 aviserade regeringen att ett statligt stöd som riktas till barn och unga, benämnt fritidskort, ska införas (prop. 2022/23:1 utg.omr. 9 avsnitt 4.5). Fritidskortet är en permanent satsning som ska främja barns och ungas förutsättningar att delta i fritidsaktiviteter som bidrar till en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra.

Läs mer om fritidskortet på riksdagens webbplats (Riksdagens webbplats) Länk till annan webbplats.

Arbetet involverar en rad olika civilsamhällesorganisationer och myndigheter: Folkhälsomyndigheten, E-hälsomyndigheten, Försäkringskassan, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Kulturrådet. Samarbete sker också med Riksidrottsförbundet, Svenskt Friluftsliv och Sveriges kommuner och regioner (SKR).