Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:




Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Säkerhetschef Örkelljunga kommun, Kenney Pihl

Örkelljunga investerar i framtiden och inrättar en ny säkerhetschef

Vår värld är i ständig förändring. Dagens samhälle står inför utmaningar inom organiserad brottslighet, påverkningar från främmande makt och ett försämrat säkerhetsläge både i Europa och i resten av världen. För att hålla jämna steg med utvecklingen i samhället har Örkelljunga kommun inrättat en ny tjänst som ska skapa förutsättningar för att kommunen ska öka sin förmåga i dessa frågor, nämligen en säkerhetschef.

Örkelljunga kommuns nya säkerhetschef heter Kenney Pihl och kommer till Örkelljunga efter flera år på Räddningstjänsten Skåne Nordväst. Dessutom har Kenney en bakgrund inom Försvarsmakten och Helsingborgs stad.

Varför är den här tjänsten viktig?

- Det har inte undkommit någon att det har varit en oroväckande utveckling de senaste åren, både i vårt närområde och ute i Europa som påverkar oss alla. Sverige är numera också medlem i NATO. Det har förändrat förutsättningarna på vad som krävs av kommuner. Tillsammans med kommunerna bidrar staten med ekonomiska medel för att vi ska kunna utveckla våra förmågor under höjd beredskap och krig, säger säkerhetschef Kenney Pihl och fortsätter:

"Det handlar om att förbereda vår försvarsförmåga"

Om det skulle bli krig i Sverige är kommunen en del av det som kallas totalförsvaret. Totalförsvaret består av militär verksamhet (militärt försvar) och civil verksamhet (civilt försvar). Kommunens mål i totalförsvaret kan sammanfattas med att kommunerna ska:

  • Skydda civilbefolkningen
  • Se till att de viktigaste samhällsfunktionerna fungerar
  • Lämna stöd till Försvarsmakten (det militära försvaret)

Kommunerna står inför stora utmaningarna inom det civila försvaret. Mycket av det beror på att samhället har valt att nedrusta i flera år, men nu pågår ett stort förändringsarbete och alla svenska kommuner kommer få nya uppdrag inom det civila försvaret. Kenney Pihl betonar vikten av samarbete och planering med andra myndigheter och kommuner för att tillsammans öka våra förmågor om det skulle bli krig, eller om det skulle inträffa en större kris i fredstid.

Trygghet och brottsförebyggande

En viktig del av säkerhetschefens arbetsuppgifter är skapa förutsättningar för kommunens arbete med brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder. Ordförande i Örkelljunga kommunstyrelse, Niclas Bengtsson (SD) berättar varför det är viktigt att Örkelljunga satsar på just en säkerhetschef:

"För att möta de alltmer komplexa utmaningarna inom trygghet och säkerhet som samhället och vår kommun står inför – med ökat hat, hot och otillåten påverkan – har vi investerat i en säkerhetschef. Dennes uppgift är att förebygga framtida säkerhetsutmaningar och öka vår motståndskraft mot kriminalitet"

Att arbeta trygghetsskapande och brottsförebyggande kan handla om allt från att förbättra belysning och övervakning av offentliga platser till att samarbeta tillsammans med polisen och övriga samhället. Kenney Pihl berättar hur arbetet med brottsförebyggande kommer att se ut.

- Vi behöver skapa en lägesbild över hur det ser ut i Örkelljunga relaterat till bland annat välfärdsbrott, arbetslivskriminalitet och livskvalitébrott. Med det som grund kan vi prioritera och arbeta vidare i det brottsförebyggande. Ingen kommun är fri från kriminalitet, och det ligger i sakens natur att inte bli upptäckta. I slutändan handlar det om våra skattepengar.

Kenney kommer att tillsammans med kommunens verksamheter skapa förutsättningar att införa metoder för att upptäcka fler brott. Vi är en liten kommun med begränsade resurser. Att samverka och ta del av lösningar i andra kommuner är en förutsättning. Polisen är en viktig och nära samarbetspart men vi behöver också närma oss andra myndigheter i detta arbete.

Medarbetare på kommunen kommer också att genomgå olika utbildningar i säkerhet för att öka förmågorna när det kommer till olika områden inom säkerhet.

Vad kommer du att fokusera på under våren hos kommunen?

- Vi kommer inleda planering av en trygghetspunkt, dit allmänheten kan komma vid exempelvis ett längre elavbrott för att få information eller ladda sin mobiltelefon. Vi kommer också ha en reviderad nödvattenplan. Om vi står utan vatten helt och hållet ska kommunen ha förmågan att sätta ut vattentankar där allmänheten kan hämta dricksvatten.

Just nu pågår ett febrilt arbete i Sveriges riksdag där beslut om en rad lagar inom främst höjd beredskap och krig tas fram. Flera av lagarna är direkt tillämpliga för kommunerna och därmed ändras också förutsättningarna för vad som ska levereras. En säkerhetschef följer utvecklingen i syfte att kommunen arbetar med rätt uppdrag, berättar Kenney Pihl

Örkelljunga kommun är glada över att vi har rekryterat en säkerhetschef som kan hjälpa till att bidra till att just Örkelljunga fortsätter vara en trygg och säker plats och samtidigt förbereder oss för de utmaningar som kommer i framtiden.