Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:




Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Myndighetsenheten för barn och unga berättar om hur lekfulla mottagningsrum kan göra det lättare att träffa socialtjänsten

Kommundirektören besöker Socialförvaltningen och får chans att höra och se om allt som de har att erbjuda kommunens invånare.

-Kom ska ni få se! De är orden som välkomnar oss in på Myndighetsenheten samtidigt som vi leds in till mottagningsrummen som används för mötena med barn och unga och deras familjer.

Myndighetsenheten på socialförvaltningen möter alla invånare i kommunen som är i behov av stöd eller hjälp från socialtjänsten, från barn och unga till äldreomsorg. Idag träffar vi socialsekreterarna Wilma Wetterberg och Caroline Jonsson som arbetar specifikt med ärenden som rör barn och unga. Arbetsgruppen för barn och unga består av:

  • socialsekreterare som tar emot och bedömer anmälningar om oro för barn och utreder vilket stöd som barn och familjer behöver,
  • socialsekreterare som arbetar med familjehemsplacerade barn och unga, och
  • familjehemssekreterare som arbetar med rekrytering och handledning av familjehemmen i kommunen.
Tre personer framför en grön bakgrund.

På Myndighetsenheten träffar vi Wilma Wetterberg, socialsekreterare, Caroline Jonsson, socialsekreterare och Ardiana Demjaha, kommundirektör.

Det kan kännas svårt och kanske till och med skrämmande att komma till socialtjänsten, både för barn och för vuxna. Socialsekreterare Caroline Jonsson berättar:

-En sak vi gjort för att göra mötet med oss lite lättare är att anpassa våra besöksrum efter de som kommer och träffar oss. Vi har ett besöksrum som är anpassat efter våra minsta besökare, ett för våra lite större barn och unga och ett som vi mest använder när vi träffar bara vuxna. Det är just de rummen som nu stolt visas upp för oss och vi slås av engagemanget som personalen visar för att besöken ska bli så bra som möjligt. 

Besöksrum inrett med soffa, två fåtöljer, gardiner, matta och mjukisdjur enligt djungeltema samt en liten bokhylla.

"Djungelrummet" är inrett för att passa de allra yngsta besökarna. Ormen och apan i taket fascinerar många barn.

Besöksrum med soffa och två fåtöljer inrett i dova, lugna färger.

Lite större barn och ungdomar brukar känna sig bekväma i “Tonårsrummet”.

Här finns verkligen möjlighet att få komma som man är och bli accepterad som man är! Socialsekreteraren Wilma Wetterberg förklarar att verksamheten är HBTQI-certifierad och att detta också fått ta plats i utformningen av besöksrummen.

- Vi har böcker som utmanar det heteronormativa, böcker som inte är “mamma-pappa-barn" och som fler barn ska kunna känna igen sig i. Ett annat exempel på certifieringen är att vi sett över hur vi formulerar texten i våra kallelser, så att den inte förutsätter att familjerna ser ut på något särskilt sätt; alla har kanske inte en mamma och en pappa och då ska vi inte förutsätta det i våra formuleringar, berättar Wilma.

Framsidan på två barnböcker.

Några exempel på böckerna i besöksrummet är "Konrads klänning" och "Pappa bor på fängelset".

Enheten hanterar ca 600 orosanmälningar per år gällande barn och unga, som kan komma från till exempel skola, polis, sjukvård eller privatpersoner. Socialsekreterarna strävar efter att ha ett gott samarbete med alla de möter - oavsett orsak till kontakt och oavsett om kontakten skett på familjens eller myndighetens initiativ. Det allra mesta av arbetet görs tillsammans med familjerna de möter, mot gemensamma mål. De försöker tillsammans komma fram till vilket stöd eller vilken hjälp som barn och föräldrar behöver för att det ska fungera bra i familjen. Det kan handla om konflikter, att det är svårt att få till rutiner, att någon i familjen begått brott eller att någon vuxen hemma inte mår bra.

-Visst kan mötena med de barn vi träffar ibland vara känslomässigt svåra men vi är en arbetsgrupp med en väldigt fin sammanhållning, där vi byggt en trygg miljö och är måna om varandra. Vi har också tillgång till handledare som hjälper och guidar oss när det behövs, säger Caroline. Vi vet att vi gör skillnad för barn och deras familjer och det gör vårt arbete meningsfullt. De orden får avsluta dagens besök på Myndighetsenheten.

Du kan läsa mer enhetens stöd till barn och unga på sidan Barn och ungdom. Länk till annan webbplats.

Vill du veta mer om att bli familjehem så finns information och kontaktuppgifter på sidan Familjehem Länk till annan webbplats..

Verksamhetsbesöken ingår i kommunens utvecklingsarbete

Utifrån kommunens utvecklingsprojekt ”Service och bemötande” träffar kommundirektör Ardiana Demjaha våra medarbetare på plats i verksamheterna. Under besöken genomför Ardiana ingående samtal med personal på plats. Här tar vi tillfället att berätta om allt det fina arbete som görs inom Örkelljunga kommuns verksamheter.

Tidigare i höst har vi besökt:

Samordnarna inom hemtjänst och boendestöd

Arbetsmarknadsenheten

Förebyggandeenheten