Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:




Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Entrédörr till kommunhuset:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växeln stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Fler känner sig trygga i Örkelljunga: Trygghetsmätning visar positiva resultat

Polisen presenterade i veckan resultatet från deras årliga trygghetsundersökning där boende i Örkelljunga fick svara på hur de upplever tryggheten i kommunen. Resultaten visar att Örkelljungaborna känner sig tryggare idag än vad de har gjort på över tio år! Resultatet kan delvis förklaras av polisens ökade närvaro i kommunen och mer riktade insatser för barn och unga.

Varje år gör polisen en trygghetsmätning där invånare runt om i Sverige får tycka till om hur de upplever tryggheten i kommunen. I Örkelljunga är personer i åldrarna 16–85 från alla delar av kommunen representerade i mätningen.

Resultatet av alla frågor slås ihop på en 0–6 gradig skala och kallas för ”problemindex”, där ett lågt resultat är bättre än ett högt. Årets resultat för Örkelljunga kommun är bättre än det har varit på över tio år. Problemindex för året ligger på 1.76, jämfört med 1.95 2023. Resultatet är även lägre än genomsnittet för polisområdet nordvästra Skåne som ligger på 1.92. Kommunstyrelsens ordförande Niclas Bengtsson uppskattar det förbättrade situationen:

”Det är glädjande att den upplevda tryggheten ökar, men vi får absolut inte sluta jobba bara för det. Nu fortsätter vi arbetet med att få ännu fler invånare att känna sig trygga.”

Under det gångna året har polisen ökat sin närvaro i Örkelljunga markant. Effekten av detta är något vi kan se på delen av undersökningen som handlar om hur boende i kommunen uppfattar polisens arbete och om de tycker att polisen bryr sig om de problemen som finns i kommunen. Även där är resultaten positiva och visar att fler invånare tycker att polisen bryr sig om de problem som finns i kommunen än tidigare år. Kommunpolis Sara Eriksson är glad över resultatet:

”Vi ser positivt på de förbättrade resultatet och ser det som en början på ett långsiktigt arbete med fokus på en närvarande polis i Örkelljunga kommun”

Kommunen jobbar tillsammans med polisen för att motverka brott och kriminalitet i Örkelljunga. I flera år har kommunen arbetat med så kallade ”medborgarlöften” tillsammans med lokala politiker och polisen. Politiker, polisen och kommunen genomför träffar där de lyssnar in vilka problem och utmaningar som boende i kommunen tycker polisen ska fokusera på. Utifrån dessa samtal och andra rapporter från poliser som jobbar i området tar polisen och kommunen fram olika fokusområden.

I år har fokus bland annat legat på barn och ungas utsatthet för brott. Där har polisen tillsammans med Socialförvaltningen gjort gemensamma insatser riktade till ungdomar som riskerar att hamna i dåliga miljöer. Socialförvaltningen och Utbildningsförvaltningen har också tillsammans med polisen gjort flera besök på skolor runt om i kommunen för att hålla föreläsningar om alkohol och narkotika.

Trots goda resultat finns det fortfarande områden som kan bli bättre. De problemen som Örkelljungaborna är mest oroliga kring är kopplade till missbruk. Även detta har blivit bättre jämfört med tidigare år, men det är ett problem som polisen och kommunen är medvetna om och jobbar aktivt med.

Bild på konsert i Örkelljunga

Foto: visitorkelljunga.com