Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Reception:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Läsprojekt ska öka elevernas tro på sig själva

Andreas Svanberg

Läsambassadör Andreas Svanberg

Kan man öka barns mod och självförtroende genom litteratur? Och kan man närma sig litteraturen med fantasins hjälp? Det är Andreas Svanberg övertygad om. I höst startar han projektet Jag ryms, som riktar sig till barn och unga i Örkelljunga kommun.

Andreas Svanberg har i höst fått uppdrag som läsambassadör i Örkelljunga kommun. I drygt sju månader ska han tillsammans med eleverna på kommunens skolor närma sig språk och litteratur genom fantasi, intresse, lek och allvar.

- Jag vill möta eleverna på deras villkor. Jag vill att de ska förstå att var och en av dem har betydelse, att varje röst är unik och att alla har de redskap som behövs för att skapa en berättelse. Alla vill inte bli författare, men alla vill bli sedda och lyssnade på, menar Andreas Svanberg.

För att öka elevernas mod att uttrycka sig vill Andreas ta elevernas fantasi till hjälp. Det handlar om att utgå från varje individs intresse. Kanske läser de en text tillsammans, sedan får eleven skapa sin egen berättelse.

Andreas Svanberg har knutit kontakt med lokala företag och föreningar för att det arbete som eleverna lägger ner ska bli så vardagsnära som möjligt. Andreas är också förberedd på att inte alla kommer vilja skriva.

- Språket kan ta sig många uttryck och en berättelse kan även finnas i bild, ljud, röst och rörelse. Eleverna får själva hitta sin uttrycksform, förklarar han. Ett samarbete med Örkelljunga Volleyboll kan exempelvis resultera i en text om coaching och taktik till spelarna, kontakten till Coop och ICA kan bli nyskapade reklamaffischer och genom samarbetet med polisen kan kanske någon skriva förhörsprotokoll utifrån Lasse-Majas mysterier.

Andreas Svanberg bor i Örkelljunga och är själv författare. Att mötet med litteratur och språk kan ha avgörande betydelse har läsambassadören egen erfarenhet av och han vet hur viktigt det är med mod och självförtroende för att finna sin plats i världen.

- Jag fick tidigt veta att jag inte var ett läshuvud, vilket resulterade i att jag inte trodde att jag kunde uttrycka mig så att andra tog mig på allvar. Först i vuxen upptäckte jag att jag faktiskt ägde ett språk, att också min röst var giltig och att folk lyssnade på mig, berättar han.

I Örkelljunga kommun är läsfrämjande ett sätt för att skapa mer jämlika förutsättningar för invånarna. Jag ryms är ett samarbete mellan Kultur- och fritidsförvaltningen och Utbildningsförvaltningen och genomförs med stöd av Statens Kulturråd. Fram till våren 2023 kommer Andreas Svanberg besöka kommunens elever i alla årskurser. Andreas Svanbergs mål är stort, men ska få plats i varje enskild elev.

- Min förhoppning är att eleverna upptäcker sin egen värld i litteraturen och ser att deras värld är värd att berätta. Jag vill att de ska förstå att de har betydelse, att de ryms i världen och i sin egen kropp.