Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Reception:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

2022 års miljö- och byggnadspris tilldelas Villa Sagan, Västra Ringarp 8:496!

Pensionatet har rustats upp till sin forna glans och en omistilig byggnad har räddats för eftervärlden, konstaterar Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott.

Exteriörbild Villa Sagan

Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskotts motivering

”Som hämtad ur en sagovärld ligger vackra Villa Sagan mellan Hjälmsjön och Abborrasjön i Örkelljunga. Villa Sagan uppfördes 1914 som ett pensionat och var en del i Familjen Lundbergs utveckling av Hjälmsjöområdet. Villa Sagan är unik och utmärker sig i bygden genom att vara ett tidigt arkitektritat hus. Stilen är nationalromantisk, med inslag av Arts & Craft.

Pensionatets storhetstid var under det tidiga 1900-talet och tyvärr hamnade byggnaden, som många andra, sen i ett bortglömt förfall. Flera är de spekulanter som genom åren vänt sig till kommunen med planer på att riva huset och uppföra ett helt nytt på samma plats. Tack vare ett rivningsförbud i detaljplanen stod huset kvar genom åren, men förföll allt mer. Många ansåg nog att huset var bortom räddning.

Villa Sagan har under ledning av Kurt Nilsson restaurerats på ett professionellt sätt med skickliga hantverkare och kunniga byggnadsvårdare och rustats upp till sin forna glans utan förvanskning. Renoveringen har på fastighetsägarens initiativ även involverat antikvarie. De ursprungliga kvaliteterna har förstärkts och en omistlig byggnad har räddats för eftervärlden.”

Information om miljö- och byggnadspriset

Örkelljunga kommun delar ut ett pris för en värdefull insats inom gestaltning av byggnader och livsmiljöer, vård av kulturhistoriskt värdefulla miljöer eller innovativa miljölösningar.

Utmärkelsen kan fås för upprustning, om- och tillbyggnad samt nybyggnad av hus. Även bostads- och industriområde eller byggnadsdetaljer, färgsättning och skyltar kan komma i fråga. Vidare kan trädgårds- eller landskapsmiljöer och liknande uppmärksammas.

Reglemente för Örkelljunga kommuns Miljö- och byggnadspris

§ 1 Örkelljunga kommuns Miljö- och byggnadspris delas ut årligen för en värdefull insats inom
gestaltning av byggnader och livsmiljöer, vård av kulturhistoriskt värdefulla miljöer eller
innovativa miljölösningar.

§ 2 Priset kan utdelas för upprustning av byggnad, om- och tillbyggnad samt nybyggnad av hus.
Även bostads- och industriområde eller till exempel fasaddetaljer, belysning, färgsättning och
skyltar kan komma i fråga. Vidare kan trädgårds- eller landskapsmiljöer och liknande
anläggningar få utmärkelse.

§ 3 Priset utdelas till objektet. Byggherren, arkitekten eller annan involverad person kan uppmärksammas i motiveringen. Objektet som uppmärksammas måste finnas i Örkelljunga kommun.

§ 4 Nominering ska ske skriftligen senast den 1 augusti till samhällsbyggnadsförvaltningen. Vem som helst kan nominera. Offentlig upplysning om att det är tid att nominera till årets Miljö- och byggnadspris ska ske i juni. Priset kan utdelas även för objekt som inte nominerats.

§ 5 Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott utser vinnare. Beslutet redovisas i samhällsbyggnadsnämnden.

§ 6 Samhällsbyggnadsförvaltningen bereder ärendet. Stadsarkitekten är ansvarig för
handläggningen.

§ 7 Inget utdelningstvång föreligger. Om ingen lämplig kandidat finns, delas inget pris ut.

§ 8 Utmärkelsen består av en plakett med inskriptionen ”Örkelljunga kommuns Miljö- och byggnadspris 20xx”, att fästas upp på lämplig plats, samt diplom med skriftlig motivering till utmärkelsen.

Vill du veta mer?

Kontakta vår stadsarkitekt enligt inormationen nedan: