Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:
Telefonväxel:
Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13

Reception:
Vardagar 8-12, 13-14
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Din krisberedskap är viktig

Du är en del av Sveriges beredskap. En av våra största tillgångar när något hotar oss är vår vilja att hjälpa varandra.

Tiden med covid-19 har gjort det tydligt för många hur det känns när vardagen vänds upp och ner, och gett en ökad insikt om att vi vanligtvis tar mycket för givet. Under pandemin har påtagligt fler människor än vanligt agerat ansvarsfullt genom vardagsgärningar, som att handla åt en granne. Var och en behöver fortsätta att ta ansvar i vardagen för vår egenberedskap. Vi behöver också engagera oss lokalt så att vi kan bidra aktivt även i nästa kris.

Att vara förberedd är solidariskt

Även om Sverige är tryggare än många andra länder finns det hot mot vår säkerhet och självständighet. Vi kan till exempel drabbas av översvämningar, skogsbränder eller någon ny smitta och vi måste kunna stå emot olika angrepp som en it-attack eller ett krig. Du, din familj och och dina grannar kanske måste klara er utan butiker, internet, vatten eller elektricitet. Om du själv är förberedd bidrar du till att både dina grannar och hela landet kan klara av situationen bättre.

Engagera dig

Alla slags kriser, även händelser i andra länder, kan påverka vår vardag. Lär känna människor i ditt område så att det alltid blir lätt att samarbeta. Även en liten förening kan göra viktiga insatser. Ett sätt att ta ansvar är att ordna en studiecirkel tillsammans med grannar, kompisar eller kanske fotbollslaget. Preppa tillsammans och starta en lokal hemberedskapsgrupp. Ett annat sätt är att bli medlem i en frivillig försvarsorganisation som har särskilda uppgifter vid kriser och höjd beredskap.

Det du gör spelar roll

När vi är förberedda så kan vi lättare försvara vårt land och dess gränser. Men också alla våra värderingar. Vi behöver skydda våra mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati. Arbetet med Sveriges beredskap handlar alltså om att vi ska få fortsätta leva i ett öppet och demokratiskt land.

Du är viktig för hela landet. Tack för att du värnar om Sveriges frihet och självständighet!

DinSäkerhet.se hjälper dig att vara förberedd för kris, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats Länk till annan webbplats.