Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:


Vardagar 8-12, 13-15
Lunchstängt 12-13


Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Rapportera invasiva arter på kommunens mark

Parkslide, jätteloka, gul skunkkalla och jättebalsamin är växter som förstör vår natur.

Invasiva främmande arter är växter, djur, svampar och mikroorganismer som avsiktligt eller oavsiktligt flyttats till en ny miljö och som där sprider sig snabbt och orsakar skador på naturen. Det kan vara växter som tränger ut andra växter eller är giftiga, djur som äter upp eller konkurrerar ut andra djurarter eller djur som sprider sjukdomar.

Kommunen kartlägger var vi har växterna parkslide, jätteloka, gul skunkkalla och jättebalsamin, på vår mark (inte på privatägd mark). Du kan hjälpa till genom att berätta för oss om du hittar någon av dem på kommunens mark.

Rapportera dina observationer i vår e-tjänst Felanmälan. Länk till annan webbplats.

Hur vet jag vad jag hittat?

Det kan vara svårt att veta vilka de invasiva arterna är. Här följer korta beskrivningar men gå gärna in på Naturvårdsverkets webbplats också. Där hittar du mer utförlig information.

Parkslide

Parkslide är en storväxt, 50–250 cm hög, flerårig ört med ett bambuliknande växtsätt. Stjälken är grov, ihålig och något förvedad. Den är ljust grön eller rödbrun, ofta med rödaktiga fläckar och växer upprätt med riklig grenighet. Följ länken för mer detaljer:

Parkslide, Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Parkslide

Gul skunkkalla

Gul skunkkalla hör till kallaväxterna och har 30 till 150 cm avlånga, blanka blad med korta skaft i rosetter från jordstammen. Den kan växa i stora bestånd och blommar vanligtvis i maj med gula blommor. Följ länken för mer detaljer:

Gul Skunkkalla, Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Gul skunkkalla

Jätteloka

Jättelokan har innan blomning en vegetativ rosett med tre till fyra blad, i ett till flera år beroende på förutsättningarna. Jättelokan kan bli upp till fem och en halv meter hög, men i. Sverige blir den vanligtvis mellan en och en halv till tre meter hög. Följ länken för mer detaljer:

Jätteloka, Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Jätteloka

Jättebalsamin

Jättebalsamin kan bli upp till 2,5 meter hög och oftast växer den i stora bestånd. Blommorna är rosa och ibland vita, stjälkarna är grova och ofta rödaktiga. Bladen har sågade kanter, vid basen med skaftade körtlar. Följ länken för mer detaljer:

Jättebalsamin, Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Jättebalsamin

Rapportera även till Naturvårdsverket

För att Naturvårdsverket och Länsstyrelsen ska få en bra överblick över hur invasiva arter sprider sig i Skåne ser vi gärna att du går in och rapporterar det du hittar, även i deras rapportverktyg. Där finns också mycket användbar information för att artbestämma den växt du hittat.

Rapportera och artbestäm på Artfakta.se Länk till annan webbplats.