En riktig kris kräver riktiga hjältar!

Kommunchefen och kommunstyrelsens ordförande har några uppmaningar inför helgen.

Smittspridningen av covid-19 fortsätter tyvärr att öka. Vi alla måste göra allt vi kan för att bryta smittkedjor. Vi vill därför ge alla i vårt fina Örkelljunga några råd på vägen. Det här är vad som gäller:

• Stanna hemma om du är sjuk eller har symtom!
  • Undvik fysiska träffar så långt det är möjligt! (både inom din egen vänkrets och på jobbet)
  • Undvik att resa med kollektivtrafik om du inte måste.
  • Undvik alla inomhusmiljöer du kan, till exempel affärer och köpcentrum.
  • Är du på jobbet så försök att fika och äta lunch på andra tider än normalt, så att du träffar färre kollegor.
  • Du som är över 15 år ska låta bli all idrottsverksamhet. Men ta gärna en promenad ute.
Siluetten av en cowboy i solnedgång. Uppmaning i text: Riktiga hjältar tvättar händerna!

Smittspridning inom våra verksamheter

Covid-19 har i vissa fall förekommit i våra verksamheter, både bland vårdpersonal och på enstaka skolor. Vi kan ändå konstatera att det varit isolerade fall som inte lett till en allmän smittspridning inom verksamheten. Det talar för att vår personal har arbetat på ett föredömligt sätt och lyckats hindra att smittan spridits vidare. En stor eloge till dem! De är våra hjältar!

Vi har full förståelse för alla som känner oro på grund av detta. Men vi vill poängtera att det inte är lokalen du besöker som är smittkällan utan smittade personer nära dig, både på privat och om du är på jobbet. Så det säkraste sättet för dig att undvika smitta är att hålla avstånd i alla lägen det är möjligt och att tvätta händerna noga och ofta.

Folkhälsomyndigheten ger fler svar om just smitta och hur du undviker den.länk till annan webbplats

Skydda dig själv och andra

Det är just nu, idag, som dina och våra val kan göra skillnad mellan att sprida smitta eller inte. Därför ska vi hela tiden tänka över våra egna vanor och beteenden. Vi ska fråga oss själva: Måste jag göra detta? Kan jag göra det på ett annat sätt eller helt enkelt avstå?
Det gäller till exempel när vi handlar, tränar, reser eller umgås med släkt och vänner.
Många små beslut kan göra stor skillnad. Rätt beslut kan göra oss till hjältar!

Det är många uppmaningar att ta till sig, många saker att tänka på, men vi har stort förtroende för allas er förmåga att göra ert allra bästa i den här krisen.

Med hälsningar som uppmanar till både självrannsakan och hjältemod!

Stefan Christensson, Kommunchef
Christian Larsson, Kommunstyrelsens ordförande