Algblomning: avrådan från bad

Algtillväxt vid badplats Mammas vik i Hjälmsjön och Åsljungasjön. Barn och husdjur bör undvika att bada.

Vi har konstaterat algtillväxt i Hjälmsjön vid Mammas vik samt Åsljungasjön. Algblomningarna kan ge hudirritation i samband med bad och utgöra en hälsofara främst för små barn och husdjur. Det är därför klokt att undvika bad vid kraftig algblomning för inte riskera att få i sig vattnet, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

Algblomning beror i regel på övergödning av våra vatten. Örkelljunga kommun tar inga prover för algblomning utan gör endast en visuell bedömning. Algblomning kan uppstå snabbt så vi vill uppmana er att vara observanta när ni badar, även i andra sjöar i kommunen. Likaså är det säkrast att undvika att bada en period efter att algblomningen försvunnit om vädret har varit mycket lugnt och vattenutbytet i området är dåligt.

En allmän regel för att bedöma om du bör bada är att du ska kunna se dina fötter när vattnet når upp till knäna. Det vill säga, var aktsam om du inte ser botten på 0,5-1 meters djup. Havs- och vattenmyndigheten ger mer information på sin webbplats:
Havs- och vattenmyndighetens frågor och svar om algblomning.länk till annan webbplats

SMHI ger information om algsituationen i Sverige.länk till annan webbplats

Informera gärna kommunen om ni upptäcker algblomning genom att göra en felanmälanlänk till annan webbplats.