Självtest för covid -19 tillgängligt för skåningar

Du som har symtom kan beställa självtest via 1177.se

Vem kan beställa?

Den som har symtom som tyder på att man skulle kunna ha covid-19, till exempel feber, hosta eller influensaliknande symtom och är folkbokförd i Skåne samt har e-legitimation kan nu beställa ett självtest på 1177.se. Testet är gratis.

Självtestet måste hämtas ut och lämnas in av ett ombud, eftersom den som ska göra testet annars riskerar att sprida covid-19.

Just nu kan man hämta och lämna självtest på ett trettiotal apotek i Skåne. Kapaciteten för självtesterna är inledningsvis begränsad, men kommer att byggas ut efterhand.

Hur beställer jag testet?

Beställning görs på 1177.selänk till annan webbplats, genom att logga in med e-legitimation.

Positivt provsvar följs av smittspårning

Provsvaret kommer efter 1-3 dagar på 1177.se. Den som får ett positivt provsvar och som visar konstaterad covid-19, blir uppringd av Region Skånes smittspårningsenhet och får förhållningsregler. Tillsammans påbörjar man smittspårningen. Målet är att minimera smittspridningen i Skåne.

Fakta – Så testar Region Skåne för pågående infektion av covid-19

• Alla som är folkbokförda i Skåne, har symtom på covid-19 och har e-legitimation kan beställa självtest på 1177.se.
  • Patienter som behöver vård testas på vårdcentral eller sjukhus.
  • Den som inte har e-legitimation kan ringa till sin vårdcentral eller 1177 på telefon.
  • Svenska turister som blir sjuka och behöver sjukvårdsrådgivning ringer 1177 på telefon. De kan hänvisa till vårdcentral, som bedömer om ett covid-19-test bör tas.
  • Utländska turister ringer 1177 på telefon för sjukvårdsrådgivning på svenska eller engelska och hänvisning till rätt vårdnivå. Eventuellt covid-19-test kan tas på vårdcentral.
  • Personal inom Region Skåne samt kommunal vård och omsorg testar sig vid något av de provtagningsställen som riktar sig till personal och provtagningen beställs av närmaste chef.

På 1177.se finns information om symtom och hur du söker vård vid misstanke om smittalänk till annan webbplats

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns den senaste informationen om covid-19länk till annan webbplats

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samordnar krishanteringen i Sverigelänk till annan webbplats

Teckenspråkstolkad, syntolkad och lättläst information

Krisinformation.se har samlat länkar till teckenspråkstolkad, syntolkad och lättläst information om covid-19.länk till annan webbplats

Information på andra språk/Information in other languages

Svenska: Krisinformation.selänk till annan webbplats har samlat länkar till myndigheternas information på olika språk om covid-19 och hur du skyddar dig och andra från smitta.

English: Krisinformation.selänk till annan webbplats has collected links to information from authorities about the coronavirus/covid-19 in other languages.