Fina utemiljöer på förskolorna

Söderåsens miljöförbund ger beröm efter kontroll av utemiljöerna på våra förskolor.

Söderåsens miljöförbund har under våren 2020 gjort tillsyn på förskolornas utemiljöer i kommunen. Man har tittat på följande:

• att ansvarsfrågorna är tydliggjorda
  • hur samarbetet fungerar mellan förskoleverksamheten och fastighetsägaren
  • att lekutrustningen underhålls och besiktigas
  • att ytan för varje barn är tillräckligt stor
  • om det finns god planerad växlighet

Andra frågor som förbundet tittar på vid tillsynen är närheten till grönområden samt rutiner vid t.ex. stark sol.

Några anmärkningar eller förelägganden har det inte blivit, allt har sett bra ut. Både i de kommunala och de privata verksamheterna.

TIllsynen har även genomförts i Bjuv, Klippan, Svalöv och Perstorp.
- Jag tycker man ska vara stolt i kommunerna att man erbjuder barnen så bra miljöer att leka i, säger Liselotte Olsson miljöinspektör på Söderåsens miljöförbund.

I samband med besöket kontrollerades också att förskolegårdarna var rökfria. Det fanns inga problem med rökning på utegårdarna i de flesta kommuner. Men i någon kommun har man haft vissa problem efter förskolornas stängningstid och satt in extra rondering med väktare. Man har också tagit bort en del vegetation för att öppna upp och minska på insynsskyddet.

Däremot brister alla kommuner när det gäller skyltar som informerar om rökförbud.
- Samtidigt har vi haft en bra dialog med verksamheterna som kommer att sätta upp skyltar, säger Kristoffer Sahlin, miljöinspektör Söderåsens miljöförbund.
- Vi kommer att följa upp detta vid nästa planerade tillsyn.

För mer information kontakta
Liselotte Olsson, miljöinspektör Söderåsens miljöförbund på telefon 0435-78 24 87,
Kristoffer Sahlin, miljöinspektör Söderåsens miljöförbund på telefon 0435-78 24 82 eller
Petra Duveneck, miljöinspektör Söderåsens miljöförbund på telefon 0435-78 24 90.

Söderåsens miljöförbunds webbplatslänk till annan webbplats