Information till närstående om vad som händer om en patient har luftvägssymptom

Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) informerar.

Örkelljunga kommun följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Skåne för att skydda personer i riskgrupper och minska smittspridning av covid-19 (Coronaviruset).

Om en patient som är inskriven i kommunal hälso- och sjukvård visar symtom på övre luftvägsinfektion (feber, andningsbesvär, snuva, halsont, huvudvärk, muskelvärk, ledvärk, illamående), kommer patienten få vara i sin lägenhet efter en bedömning av kommunens sjuksköterska. Samma sak gäller vid lindriga symtom. En läkare tar beslut om prov för covid-19 ska tas.

För att undvika smittspridning kommer det i större utsträckning vara samma personal som gör insatser hos patienten.

Patienten ska vara i sin lägenhet 48 timmar efter sista symtom.

Patientens närstående kommer att få information om bedömningen och om patientens allmäntillstånd blir sämre.

Örkelljunga kommun kommer inte informera allmänt till närstående om misstänkt eller bekräftad covid-19 på boenden. Kommunen har skyldighet att hålla patientsekretessen.

Samlad information om påverkan på kommunens verksamheter

Såhär påverkas Örkelljunga kommuns samtliga verksamheter.

Läs mer om Covid -19

På 1177.se finns information om symtom och hur du söker vårdlänk till annan webbplats

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns den senaste informationen om covid-19länk till annan webbplats

Information på lättläst svenska