Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:

Måndag -torsdag 8-12, 13-16


Fredag 8-12, 13-15

Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

Mina synpunkter

Här kan du läsa ett urval av synpunkterna som kommer in via vår e-tjänst.

  • De synpunkter som vi anser vara av allmänt intresse och som belyser aktuella frågor publicerar vi här.
  • Alla synpunkter vidarebefordras alltid till berörd personal och kommunen tar del av synpunkten.
  • Synpunkter som innehåller personangrepp, hets mot folkgrupp, svordomar och andra olämpliga begrepp publicerar vi inte.
  • När synpunkten innehåller en aktuell fråga men också uttryck av olämplig karaktär, väljer vi att publicera med förbehåll att dessa meningar och begrepp raderas utan att sakfrågans innehåll äventyras.

Synpunkter från tidigare år hittar du i flikarna under denna sidan.

Nyårsraketer

2021-01-01

"Återigen ett nyår med idioter som sänder upp raketer som smäller. Djuren är skräckslagna... igen!
När förbjuder Örkelljunga kommun raketer för all framtid?
Vill vi vara en kommun i framkant som fattar bra beslut för alla? Eller vill vi vara en kommun med bakåtsträvande idioter och byfånar?"

Jag vill vara anonym

Svar direkt: 

Hej, tack för din synpunkt.

Tiden då det är tillåtet att avfyra fyrverkerier styrs av kommunens lokala ordningsstadga och bedömningen har varit att det är en balanserad avvägning att tillåta fyrverkerier mellan 16.00 den 31/12 2020 och 04.00 den 1/1 2021. Någon översyn av ordningsstadgan är inte aktuell i nuläget. Givetvis kan man ha åsikter om denna avvägning, men så länge det är tillåtet att fritt sälja fyrverkerier ser vi inte att en förändring i kommunens lokala ordningsstadga kommer att leda till någon skillnad. Redan i nuläget är det enligt 3 kap. 2 § ordningslagen (1993:1617), förbjudet att avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt då det finns risk för att människor, djur eller egendom kan skadas. Anser man att dessa kriterierna är uppfyllda så kan man ringa Polisen, sen ska man nog inte ha några stora förhoppningar om att ett sådant ärende hamnar högt upp i prioriteringen på en nyårsafton. Oavsett om det är brott enligt kommunens ordningsstadga eller Ordningslagen, så är det bara polisen som har möjlighet att ingripa vid överträdelser.

Med vänlig hälsning

Stefan Christensson
Kommunchef/ekonomichef
Kommunledningsförvaltningen