Operation: Rädda bina

Välkommen till en kväll om bin och biologisk mångfald

Örkelljunga har i sitt Biparadis gjort en viktig insats för vilda bin och andra pollinatörer. Nu vill vi att andra ska få möjlighet att inspireras av det. I Sverige sker nu en omvandling av gräsytor till blommande marker. Dessa ängar är mycket värdefulla och även djupt uppskattade för sin skönhet.

Vill du vara med och bidra till att minska hoten mot våra bin och andra pollinatörer? Kom till FORUM Örkelljunga torsdagen 17 oktober klockan 18.00-21.00. Då ges tillfälle att få svar på dina frågor hur detta kan gå till och varför det är av största vikt.

Program

18.00 Utställare och information i foajén samt workshop hur du bygger bihotell. Alla kan bygga ett enkelt bihotell i bambu att ta med hem.

18.45 Tag plats i Sparbanken Boken Blackbox där Örkelljungabygdens Natur hälsar välkomna med tio
bilder av Biparadiset.

19.00 ”Operation: Rädda bina”. Biologen och projektledaren Per Bengtson från Naturskyddsföreningen ger en överblick om läget för den biologiska mångfalden och berättar om räddningsinsatser för bin och andra pollinatörer som man kan göra lokalt och i sin egen trädgård.

19.30 Solitära bin och deras boplatser. Entomolog Mikael Sörensson, trädens och markens betydelse för bin och andra pollinerande insekter och hur även andra arter spelar stor roll i en komplicerad och ömtålig händelsekedja. Mikael är känd från Sveriges Radios Naturmorgon där han ingår i expertpanelen och har hela världen som arbetsfält.

20.30 Per Bengtson avrundar kvällen och skickar ”bikavlen” vidare.

Ingen anmälan behövs och evenemanget under kvällen är gratis och öppet för allmänheten. Kvällen är för dig som vill veta mer hur man kan gynna vilda bin och andra pollinatörer. Den är en fortsättning på dagens seminarium riktat till markägare, politiker, företagare och alla som förvaltar markytor. För inbjudan och program till seminariet dagtid mejla raddabina@telia.com.

Datum: Torsdagen den 17 oktober

Tid: kl. 18.00-21.00

Plats: FORUM Örkelljunga

Arrangör: Örkelljungabyggdens Natur i samarbete med Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och Örkelljunga kommun