Utflykt - Örkelljunga konstförening

Vi besöker konstutställningen "Oenighet ger styrka" på Regionmuseum i Kristianstad.

Bauhaussituationister 1960–1975 För runt 50 år sedan fanns en färgstark och nyskapande internationell konströrelse med bas i nordvästra Skåne och Halland.

Bauhaussituationisterna och Drakabygget! Gruppen var ursprungligen den skandinaviska delen av de internationella situationisterna (1957–1972), men bröts sig ur efter inre stridigheter 1962. Gården Drakabygget, utanför Örkelljunga i nordvästra Skåne, var deras högkvarter mellan 1960–1977 där konstnärer av många nationaliteter båda arbetade och  bodde. Bauhaussituationisterna ville samarbeta över gränserna i en lekfull och anarkistisk anda. Genom happenings, eller antihappenings, utformades samarbetsprojekt där publiken  deltog aktivt och konfrontation ofta blev resultatet. Det gjordes även en omfattande – och idag i huvudsak bortglömda – filmproduktion. De skrev manifest, gav ut tidskrifter och  ordande kulturfestivaler. Bauhaussituationisterna skapade konst som var både under- hållande och oroande!

Konstnärer:
Mette Aarre, Henrik Pryds Beck, Sture Johannesson, Asger Jorn, Tom Krøjer, Carl Magnus, Novi Maruni, Roberto Malquori, J V Martin, Jörgen Nash, Björn Rosendahl, Gruppe Spur, Erna Strid, Hardy Strid, Jens Jørgen Thorsen, Liz Zwick, med flera. Gruppen bjöd in och samarbetade även med flera andra konstnärer och kulturpersoner som t.ex. Tove Ditlevsen,  Jørgen Leth, Magnus Magnusson, Bengt Rooke, Carl Slättne, Maj Sjöwall och Per Wahlöö.

Fri entré!

Välkomna! //Styrelsen

Datum: 13/1
Samlingsplats: Busstationen i Örkelljunga kl 11:20.
Bussen avgår kl 11:39 och hemresa kl 16:03
Arrangör: Örkelljunga konstförening