Örkelljunga bibliotek får nya hyllor

Med start måndagen den 14 oktober får Örkelljunga bibliotek nya bokhyllor och passar samtidigt på att göra om. Barn- och ungdomsavdelningen kommer få nya hyllor först och det kommer bli enklare att hitta rätt bland avdelningarna. Även tidningsrummet ändras om och får en mer central plats i biblioteket. Arbetet innebär att Örkelljunga bibliotek är HELT STÄNGT under perioden 2019-10-14 – 2019-10-30.

Återlämning

När vi har stängt går det bra att återlämna lån i Örkelljunga biblioteks bokinkast.

Reservationer

Tyvärr går det inte att reservera medier till eller från Örkelljunga bibliotek eller Skånes Fagerhults bibliotek när vi har stängt. Sista dagen att reservera böcker med hämtställe Örkelljunga bibliotek eller Skånes Fagerhults bibliotek är den 30 september.

Om du står i kö på böcker som ska hämtas på Örkelljunga bibliotek eller Skånes Fagerhults bibliotek kommer din reservation vara pausad. Du har kvar på din plats i kön och reservationen blir aktiv när biblioteket öppnar igen.

Vill du hämta din reservation på något annat bibliotek i Familjen Helsingborg?

Det går bra! Prata med personalen så hjälper vi dig att ordna det. Du kan också göra ändringen själv genom att logga in på Mina sidor på vår hemsida www.bibliotekfh.selänk till annan webbplats.

Kontakt med biblioteket

Har du akuta frågor som inte kan vänta kan du ringa biblioteket på 0435-550 55 på vardagar mellan kl. 8.00–16.00. Skånes Fagerhults bibliotek har öppet som vanligt måndagar kl. 16.00–18.00, tisdagar kl. 15.30–18.00 och onsdagar kl. 16.00–18.00.

Det går också bra att kontakta något annat bibliotek i Familjen Helsingborg för att ställa frågor om dina lån och reservationer. Du hittar kontaktuppgifter på vår hemsida www.bibliotekfh.se.

Invigning

Biblioteket öppnar som vanligt igen torsdagen den 31 oktober, kl. 12.00 med en festlig invigning. Mer information om invigningen kommer. Välkommen på smygpremiär tisdagen den 29 oktober, kl. 19.00 då Gösta Imberg visar bilder ut Sven Hjalmarsons fotosamling.

Bakgrund

Under hösten 2018 och våren 2019 genomfördes flera undersökningar med boende i Örkelljunga kommun för att ta reda på vad som skulle kunna öka intresset för biblioteken. En enkätundersökning, där de allra flesta svarande var vuxna, visade att mindre än hälften ansåg att Örkelljunga bibliotek var en mötesplats med trevlig miljö. Fokusgrupper med barn och unga i kommunen avslöjade att fler mysiga läsplatser och bättre skyltning var två saker som stod högt på önskelistan.

Nu när Örkelljunga bibliotek ska få nya bokhyllor passar man samtidigt på att göra om för att tillmötesgå flera av önskemålen som dykt upp. De största praktiska förändringarna kommer innebära att barn-och ungdomsavdelningen får mer utrymme och att tidskrifterna får en mer central plats i lokalen. Målet är att skapa en inbjudande miljö med fler naturliga platser för möten och samtal och med litteratur och lärande i centrum.

Våra nuvarande hyllor och många av möblerna är från när biblioteket först öppnade i Kulturhuset 1982 så de måste vi byta ut. Sen är det fantastiskt att kunna tillmötesgå vissa av alla önskemål och åsikter vi fått in, säger Sara Olsson, Biblioteksamordnare.

Ungefär hälften av bibliotekets hyllor kommer bytas ut nu och resten kommer bytas ut 2021.

Hur kommer det att bli?

På ritningen nedan kan du se hur det kan komma att se ut och längre ner hittar du en beskrivning på vad de olika områdena bland annat kommer att innehålla.

Örkelljunga bibliotek

Klicka här för att se ritningen i PDF.PDF

1. Podstudio. Vem som helst kan boka en tid för en genomgång för att sedan kunna få tillgång till studion och skapa sin egen podcast.
  2. Småbarnsavdelning. Plats där de minsta barnen kan vara tillsammans med sina viktiga vuxna. Den röda stugan, pek-böcker, bilderböcker och böcker på olika teman.
  3. Barn- och ungaavdelning. Här kan de lite större barnen (upp till ungefär 14 år) hitta passande litteratur och även hitta en mysig läsplats.
  4. Bokhyllor på hjul. Dessa hyllor kan enkelt flyttas undan för att få mer plats då det är evenemang på biblioteket.
  5. Tonårsavdelning. Litteratur för unga (från ungefär 15 år) och med plats att sitta och bara vara.
  6. Tidskrifter och dagstidningar. Sitt i det här området och läs eller ta med tidningen till en annan plats i biblioteket.
  7. Släktforskning. Vem som helst kan boka datorn för att släktforska på egen hand.
  8. Borgcrantzrummet. Rum som går att boka för grupper. När det inte är bokat är det fritt fram att använda rummet till exempelvis läsning eller studier.

Målet är att skapa en inbjudande miljö med fler naturliga platser för möten och samtal och med litteratur, kreativitet och lärande i centrum.