Kontakta oss

Telefon:

0435-550 00

E-post:

kommunkontor@orkelljunga.se

Besöksadress:

Biblioteksgatan 10, Örkelljunga

Öppettider:

Måndag 8-12, 13-16

 

Tisdag - torsdag 8-12, 13-16

 

Fredag 8-12, 13-15

Växel och reception stänger kl 12.00 dag före röd dag samt dag före julafton, nyårsafton och midsommarafton.

 

Dela

Frågor och svar om fiber

Här hittar du svaren till de vanligaste frågorna om fiber. Hittar du inte svaret på din fråga? Fyll i frågeformuläret som du hittar längst ner på sidan. 

Senast uppdaterad 2017-03-28

När ska arbetet med återställning av vägar påbörjas?

Svar: 27 mars ska arbetet med asfaltering dra igång i Åsljunga, det har åter blivit möjligt att beställa asfalt efter vinteruppehållet, därefter ska det asfalteras i Örkelljunga. Men även återställning av grönytor börjar bli aktuellt, större delen av arbetet kommer att starta upp under april månad.

Vad händer i framtiden med mitt trygghetslarm?

Svar: Fiber är både mer driftsäkert och stabilare än det gamla kopparnätet och med tiden kommer tekniken att gå över på fiber när det gäller trygghetslarm. Vård i hemmet och annan övervakning kommer också att ske via fiber i framtiden.

Vart ska jag som företagare vända mig om vi vill ha fiber?

Svar: Om företaget finns på landsbygden så pågår det en företagskampanj samtidigt som villakampanjen med sista datum 13 april. Kontakta IP Only för avtal och villkor via deras kundservice 0200-43 00 00 eller kundservice@ip-only.se

Om företaget finns i någon av tätorterna så kontakta Svenska Stadsnät för en offert via deras kundservice 020-10 00 95 eller info@svenskastadsnat.se

Var kan jag göra felanmälan när det gäller tätorterna? Avser installation som inte fungerar, bokade möten, grävning på tomt, återställning med mera.

Svar: Kontakta i första hand entreprenören KASAB på 0411-412 55. Du kan också kontakta Kristofer Johansson enhetschef VA/gata/park på 0435-550 60 som har tillsyn av återställningen.

Vem ska jag kontakta om jag är intressead av fiber till min fastighet på landsbygden?

Om du bor på landsbygden och har frågor om fiber så kontakta IP-Only.
Kundservice tel: 0200 - 43 00 00 eller kundservice@ip-only.se

Jag bor i tätorten och missade Svenska Stadsnäts kampanj i somras, hur får jag fiber till min fastighet?

Gör först och främst en intresseanmälan på Svenska Stadsnäts hemsida. En ny kampanj kommer under 2017 - håll utkik i postlådan och på kommunens hemsida.

Jag bor på landsbygden och gjorde en intresseanmälan till Svenska Stadsnät, vad händer nu?

Svenska Stadsnäts fiberansökan är inte längre aktuell. Din intresseanmälan är inte bindande. Vi har idag en annan aktör som erbjuder fiber till landsbygden

Varför ska vi ha fiber till landsbygden?

Fibern har en enorm kapacitet jämfört med koppartråden och det luftburna nätet, och är den ”kommunikationsbärare” som expertisen anser kommer att klara sig många år framåt.

Fiber används till tre saker telefoni, TV och internet. Kopparledningar renoveras inte längre och reservdelar har slutats tillverkas. Detta innebär att nedkoppling av fast telefon och även med tiden det markbundna nätet kommer att göra oss på landsbygden isolerade. Våra mobilmastrar blir allt mer överbelastade och ska vi ha ett tryggt nät så är det fiber som gäller.

Vad är bredband via fiber?

Enkelt förklarat innebär bredband att man kan överföra olika typer av information typ text, bild och ljud. Detta går att förmedla via koppartråd, luften eller som nu via fiber och som då sker med ljusets hastighet/kapacitet. Fibern har en enorm kapacitet jämfört med koppartråden och är den ”kommunikationsbärare” som expertisen anser kommer att klara sig många år framåt.

Överföring via fiber är nästan helt obegränsad, det är den tekniska utrustningen i ändarna som är avgörande. Koppartråd och luftburet har inte den kapacitet som fibern har för våra olika medier, definitivt inte vad gäller avstånd.

Vad kommer att hända med kopparnätet?

Som det är idag läggs inte mycket resurser på att underhålla, upprusta eller förnya kopparnät eftersom detta nät har sin begränsning och den begränsningen är snart även nådd i tätorterna. Även material och teknikutrustning har slutat att tillverkas till denna föråldrade teknik som koppar är. Detta innebär att för eller senare kommer kopparnätet att helt monteras ner.

Finns det möjlighet till hjälp med finansiering av kostnaden?

Många banker är positiva till att bevilja lån för fiberanslutning eftersom de räknar med ett långsiktigt värde i investeringen och för att det höjer värdet på fastigheten. Aktörerna erbjuder också en avbetalning med månadsbetalning som alternativ.

När kan vi räkna med att få fiber till landsbygden?

Om tillräckligt många anmäler sitt intresse bör vi ha fiber till hela landsbygden inom två till tre år.