Frode Laursen etablerar sig i Skånes Fagerhult

Logistikföretaget har säkrat byggrätt på 130 000 kvm på industriområdet nära E4:an.

Flygfoto över industriområdet vid E4:an

Rödmarkerat område visar Frode Laursens etableringsyta

Det danska logistikföretaget Frode Laursen har stor efterfrågan på lagerkapacitet i södra Sverige. Av denna anledning har man nu säkrat ytterligare kapacitet genom en byggrätt på 130 000 kvm även i Örkelljunga kommun. Närmare bestämt på industriområdet i Skånes Fagerhult. Detta är den andra etableringen i området som företaget nu har förköpsrätt på. I början på december säkrade man 147 000 kvm mark i Östra Ljungby. Båda dessa nya etableringar ligger nära Frode Laursens nuvarande logistikcenter i Åstorp.

”Detta är en framtidssäkring. Vi kommer inte att börja bygga omgående. Eftersom vi har byggt allt som går att bygga i Åstorp har vi letat efter nya etableringsmöjligheter i närområdet."
"Våra två nya etableringar är valda utifrån behov av storlek på tillgänglig mark, deras belägenhet vid E4:an och en bedömning av möjligheten till kompetenta medarbetare. Båda etableringarna ger var och en möjlighet att bygga upp till 50 – 60 000 kvm. Vi har ingen definitiv tidplan eftersom det är avhängigt hur marknaden utvecklar sig”, säger Frode Laursens koncerndirektör Thomas Corneliussen”.

”Glädjande att Frode Laursen vill etablera sig i vår kommun och att vi på sikt kan få 100-150 nya arbetstillfällen i Skånes Fagerhult. Etableringen innebär ett välkommet tillskott till vårt näringsliv. Jag ser med stor tillförsikt fram emot att följa deras framfart”, säger Christian Larsson, kommunstyrelsens ordförande i Örkelljunga.

Byggnation av ett nytt logistikcenter i Skånes Fagerhult kräver en ändring av planen. Denna processen samt iordningställande av marken innebär att byggnation tidigast kan påbörjas om 1-2 år.

”Detta är anledningen till att vi i början av december säkrade förköpsrätt i Östra Ljungby där vi kan bygga enligt nu gällande plan. Totalt i både Skånes Fagerhult och Östra Ljungby kan vi bygga 100 – 110 000 kvm och med den expansion vi upplevt i Åstorp de senaste 13 åren (166 000 kvm logistikcenter) är vår plan att detta täcker vårt behov för de kommande 10 åren”, säger Thomas Corneliussen.

”2013 drabbades Skånes Fagerhult hårt av företagsnedläggningar. Därför är det glädjande att Frode Laursen har insett det för orten logistiskt utmärkta läget vid E4:an och nu långtidssatsar. En konstruktiv dialog med den politiska ledningen menar Frode Laursen har varit viktig för deras beslut”, säger Gunnar Edvardsson, kommunstyrelsens vice ordförande.