Örkelljunga klättrar till plats 54 i Svenskt näringslivs ranking av företagsklimat

Örkelljunga placerar sig på plats 54 i rankning av företagsklimat bland Sveriges 290 kommuner. Kommunens service till företagare, såsom bemötande och handläggningstider har stärkts under året. Kommunen ses inte heller som en konkurrent som tränger undan privat näringsverksamhet.

Utmaningar som företagarna i Örkelljunga ser är tillgång på arbetskraft och relevant kompetens, skolans attityd till företagandet samt infrastruktur som påverkar leveranser och tillgång till kunder.

- Vi har förmånen att ha en otrolig bredd på företagande i kommunen. Alltifrån stora internationella företag till nyföretagare i blandade branscher. Tillsammans med föreningen Örkelljunga Näringsliv arbetar vi för att de ska ha de bästa förutsättningar för sitt företagande. Nu gäller det att kämpa vidare för att våra företagare ska bli ännu mer nöjda, säger Krister Persson, näringslivs- och turistchef i Örkelljunga kommun.

Så jobbar kommunen vidare med företagsklimatet

Nu kommer resultatet att analyseras tillsammans med politiker och näringsliv. Precis som tidigare år kommer insatser att göras där de stora utmaningarna finns.

• Skolans attityd till näringslivet
  • Omgivningen upplever att infrastrukturen i form av vägar, flyg och tåg ger dåliga förutsättningar
  • Förbättring av tele och IT
  • Attityder till företagande

Vad som gjorts under 2018

• Fler politiker har besökt företag i kommunen
  • Nyhetsbrev har skickats ut med aktuell information för företagare
  • Entreprenörsskolan har genomförts tillsammans med föreningen Örkelljunga Näringsliv
  • Kommunikationsinsatser som visar Örkelljungas närhet, 30 minuter till flyg, 30 minuter till tåg och 30 minuter till Helsingborg.

Om rakningen

Syftet med rankningen är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller 18 faktorer som viktas olika tungt. Årets rankning bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes januari-april 2018 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.

För mer information kontakta:

Krister Persson, näringslivs- och turistchef