Bevattningsförbud

I Örkelljunga kommun gäller från och med 28 maj bevattningsförbud tillsvidare på grund av låga vattennivåer i reservoarerna. Det är till exempel inte tillåtet med poolfyllning, vattna trädgården med slang, spridare eller tvätta bilen.

Om du har egen brunn ansvarar du själv för din egen vattenförsörjning. Det innebär att du själv ska hålla koll på vattennivån och spara vatten de perioder när påfyllningen är som sämst.

Tips på hur du kan spara på vattnet:

I badrummet

• Duscha istället för att bada. Ta en snabbdusch istället för en lång dusch.
  • Stäng av vattnet när du schampoonerar eller tvålar in dig.
  • Låt inte vattnet rinna när du borstar tänderna.
  • Spola toaletten med snålspolning.
  • Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar.
  • Laga eventuella läckor.

I köket

• Diska inte under rinnande vatten.
  • Om du diskar för hand kan du använda vattnet som blir över i baljan till skölja ur förpackningar. Torka ur kladdiga förpackningar med hushållspapper istället för att skölja dem.
  • Gillar du kallt vatten? Fyll en flaska med vatten och ha den i kylskåpet. Du slipper spola tills det blir kallt.
  • Fyll disk- och tvättmaskin innan du startar den och använd eko-/spar-program.
  • Vädra dina kläder i möjligaste mån istället för tvätt.
  • Vi har mjukt vatten i Örkelljunga kommun vilket innebär att det räcker med den lägsta doseringen av tvätt- och diskmedel för att det ska bli rent.

I trädgården

• Spara regnvatten i en tunna och använd vid vattning.
  • Använd vattenkanna för vattning.
  • Placera krukor med känsliga växter skuggigt.
  • Täckodling hjälper till att minska markens vattenavdunstning.
  • Lägg inte ny gräsmatta eller plantera inga nya häckar under sommartid.