Över hundra personer samlades för att fira Barnkonventionens dag i Örkelljunga

Hundratals färgglada lyktor som kommunens förskolebarn dekorerat tändes på torget.

På måndagskvällen samlades många kommuninvånare på torget i centrala Örkelljunga för att tillsammans fira Barnkonventionens dag. Carina Zachau, Kommunstyrelsens ordförande, inledde med att hälsa alla välkomna och därefter tändes ett hav av flera hundra färgglada lyktor som kommunens förskolebarn dekorerat.

Arbetet med att uppmärksamma Barnkonventionens dag, som i år var den 20 november, har pågått på flera sätt inom kommunens olika verksamheter. Bland annat fick vi lyssna till Arvid Persson, ordförande för elevrådet på Utbildningscentrum, som berättade om gymnasieelevernas tankar och arbete med barnkonventionen.

Övriga skolor, förskolor och Familjecentralen har även dem pratat om och på olika sätt arbetat med Barnkonventionen under oktober och november. En del av detta har ställts ut för allmän beskådan i skyltfönstret på Storgatan 3 och kommer att finnas där under hela november.

Barnkonventionen har 54 artiklar varav fyra är grundläggande och vägledande principer:

• Alla barn har samma rättigheter och lika värde.
• Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.
• Alla barn har rätt till liv och utveckling.
• Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

Barnkonventionen antogs av FN:s generalförsamling 20 november 1989, Sverige
ratificerade 1990. Barnkonventionen är den konvention som flest länder skrivit under. Förslag är framlagt till lagrådet att göra Barnkonventionen till svensk lag 1/1-2020.

Mer information om Barnkonventionen hittar du på UNICEF.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster